Šta znači kupovati domaće?

Šta znači pojam "domaći proizvod" i koliki je značaj njegove kupovine za bosanskogercegovačko društvo? O tome su proteklih nekoliko dana učili
učenici tuzlanskih iz O.Š. „Brčanska Malta“ i „Solina“ i njihovi roditelji, uz pomoć nastavnika. Da li su savladali gradivo otkrili smo prilikom nedavne posjete njihovim školama.

 Kako unaprijediti znanje, razviti svijest i osjećaj važnosti domaćih proizvoda? O tome su na praktičan način kroz brojne aktivnosti, uz pomoć nastavnika, učili i osvajali nova saznanja učenici Osnovne škole „Brčanska Malta“ i njihovi roditelji.

-U okviru tih aktivnosti imali smo niz radionica edukativnog karaktera gdje smo sa učenicima i roditeljima imali izrade tradicionalnih jela, plakata, reklamnih slogana . Sve u cilju promocije naših domaćih proizvoda, pojašnjava nam Mirsudin Pačariz, direktor O.Š. „Brčanska Malta“ Tuzla.

Koliko su uspjeli u tome uvjeriti se moglo na centralnoj manifestaciji akcije „Kupujmo domaće“ koju je preporučila Vlada TK.

-Cilj ove akcije je podignuti svijest kod roditelja i djece „Kupujmo-domaće“. Naš 1. razred reklamira firmu „Bingo“ i njihove domaće proizvode, kazala nam je Amra Kuluglić, učiteljica O.Š. „Brčanska Malta“ Tuzla.

Čak i oni najmlađi dobro su naučili gradivo.

-Domaći proizvodi su jako ukusni. Mislim da su najbolji i da svako treba probati i da će mu se svidjeti, kaže nam učenica 1. razreda Lana.

Njen drug iz razreda Tarik preporučuje da svi probamo „Čips“ i „Flips“ koji proizvodi Bingo, kaže, nećete se pokajati. U akciji prvi put učestvuje i Lejla Pavlović, majka šestogodišnje učenice tuzlanske O.Š. „Brčanska Malta“.

-Želimo da podržimo akciju Kupujmo domaće i da ukažemo našoj djeci šta to treba za razvoj zemlje i za njihovu budućnost, kazala je Lejla Pavlović.

Odlično su pripremili izložbene postavke, gostoprimljivo ponudili degustacije bosanske kafe, kolača, lokuma i proizvoda raznih bosanskih brendova.

-Mi smo se kao razred opredjelili za tjesteninu „Coly“ samim tim što na ovaj način pospješujemo ekonomski razvoj naše države, istakla nam je Sanela Hanić, učenica 9. razreda O.Š. „Brčanska Malta“ Tuzla.

U Osnovnoj školi „Brčanska Malta“ nije izostala ni pjesma, ples i kolo što je doprinjelo dobrim vibracijama, pozitivnoj atmosferi i primjeru za svaku pohvalu. Pjevalo se, radilo i prodavalo i u tuzlanskoj O.Š. „Solina“ i naučilo zašto je značajno kupovati domaće.

-Zato što će moj otac imati platu, djed penziju, a ja obrazovanje, ponosno nam ističe Azur Halilović, učenik 6. razreda O.Š. „Solina“.

U akciji svake godine učestvuje i nena jedne učenice iz 5. razreda ove škole Ehlimana Jašarević.

-Ove godine smo pravili palačinke, pogače, lokume i uvijek se trudimo da budemo najbolji, istakla je nena.

Projekat u ovoj školi je podržala Fondacija Tuzlanske zajednice i uspostavljen je partnerski odnos sa firmama.

-Mi smo sproveli ankete, radionice, o važnosti domaćih proizvoda. Posjetili smo i firme „Solana“, „Dita“ i druge kako bi se naši učenici iz prve ruke upoznali i vidjeli proizvodnju domaćih proizvoda, istakla je Mirela Razić, direktorica tuzlanske O.Š. „Solina“.

Svi učesnici kampanje „Kupujmo domaće“ nadaju se da ćete ubuduće povjerenje dati domaćem.

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik