Da li su Bošnjaci Vikinzi?!

U povodu Dana državnosti BiH i Dana Sandžaka u Biblioteci „Derviš Sušić“ u Tuzli održana je javna tribina. Bilo je riječi o povijesti Bosne sa aspekta jezika, Danu Sanždaka i tome da li su Bošnjaci Vikinzi?Nesvakidašnje i gotovo nemoguće zvuči podatak da bi DNK Bošnjaka mogla imati sličnosti sa Vikinzima odnosno Gotima. Dio je to pitanja u knjizi „Goti u Bosni“. koju je objavila dr. Bisera Suljić-Boškailo, profesorica njemačke književnosti.

-Nismo mi tako daleko od tih Vikinga. Ako pogledamo istoriju prije dolaska Slavena bilo je njih puno na našim prostorima . Zahvaljujući njima možda imamo bosančicu koja je istovjetna sa gotskim pismom iz 4. vijeka. Još više sam istraživala i došla do podatka da su Iliri prije hiljadu godina imali pismo istovjetno sa bosančicom. To su samo neke novosti do kojih sam kao dugogodišnja profesorica njemačke književnosti istraživala, istakla je dr. Bisera Suljić-Boškailo, književnica.

Kakve je još sličnosti između Bošnjaka i Vikinga otkrila u istraživanjima profesorica Boškailo doznaćete ako pročitate knjigu „Goti u Bosni“. Njen kolega književnik Fahrudin Sinanović, bavio se pitanjem povezanosti Bosne, bosanskog jezika i Bošnjaka. Takve povezanosti, kazao je, nigdje u svijetu nema. Uvijek je na njih bilo napada i osporavanja.

-Napad na jedno od ovo troje je i napad na ovo drugo dvoje i sasvim je normalno kad danas obilježavamo Dan državnosti da govorimo o jeziku, o bosanskom jeziku, pojasnio je Fahrudin Sinanović, književnik.

Dosta zanimljivih činjenica i nepoznanica moglo se čuti na ovoj neobičnoj tribini u povodu 25. novembra praznika koji je uz Dan nezavisnoti posvećen našoj zemlji.

-Mislim da bi trebao svijet da povede malo više računa o svojoj zemlji, da iskaže malo ljubavi i pažnje, pa da je i svaki dan, a ne samo dva puta godišnje, istakla je dr.Mersada Nurudina Agović, predsjednica Bošnjačke kulturne zajednice Sandžak.

Tribinu u Tuzli u povodu Dana državnosti i Dana Sandžaka koji se obilježava 20. novembra, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka 1943. godine organizovala je Bošnjačka kulturna zajednica Sandžak.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik