Počeo Prvi festival evropskog teatra u Tuzli

U "Narodnom pozorištu" Tuzla svečano je otvoren prvi Festival evropskog teatra, na kojem će učestvovati najbolji teatri iz BiH, regiona i Evrope. Najbolja od 6 predstava bit će nagrađena. Pokrovitelji Festivala evropskog teatra su Grad Tuzla i Vlada TK.

Prvi Festival evropskog teatra počeo je izvedbom predstave "Woyzeck" Teatra iz Češke.
Festival evropskog teatra proizašao je iz Tuzlanskih pozorišnih dana, a u njegovoj kreaciji učestvovao je i poznati bh. reditelj Dino Mustafić.

- Mislim da je za sve pozorišne ljude u Bosni i Hercegovini večeras jedan praznik. Tuzla koja je grad izrazito duge scenske umjetnosti dobija ono što je trebala davno da ima, a to je jedan međunarodni festival. Kolegama u Narodnom pozorištu Tuzla želim čestitati na prvom festivalu koji je vrlo značajan za sve pozorišne umjetnike u BiH, ali i za građane Tuzlanskog kantona", kazao je Dino Mustafić, reditelj.

Otvaranje ovog festivala predstavlja historijski trenutak za bh. pozorišnu scenu, smatra , direktor "Narodnog pozorišta" Tuzla Armin Ćatić, s obzirom, da ovaj projekat zasigurno neće ostati avantura, dodaje Ćatić, nego će prerasti u nešto daleko ozbiljnije i veće.

-
Nakon 20 godina Tuzlanskih pozorišnih dana ukazala se potreba za prekomponovanjem, odnosno pravljenjem jednog ozbiljnog festivala. Tuzla i ovaj dio Bosne i Hercegovine zaslužuju da imaju jedan ovakav festival koji će biti prepoznat od prijatelja iz Hrvatske i Srbije što je jako bitno, jer mi se na taj način moramo povezivati sa kolegama u regionu", istakao je direktor "Narodnog pozorišta" Tuzla Armin Ćatić.

Razlika između Tuzlanskih pozorišnih dana i ovog festivala ogleda se i u takmičarskom programu. Ljubitelji teatra će imati priliku da pogledaju šest predstava, među kojima su neke visokonagrađene predstave iz regiona, kao što su “260 dana” iz Hrvatske, “Moje dete” iz Srbije, “ Mrtvac dolazi po svoju dragu “ iz Slovenije i predstavu „"Woyzeck", Teatra iz Češke kojom je počeo Prvi Festival evropskog teatra u Tuzli . Tročlani žiri koji je sastavljen od eminentnih imena iz svijeta pozorišta, će donijeti odluku o najboljoj predstavi.

Osim takmičarskog dijela biće izvođenje i predstave iz Off programa, priređivani koncerti, izložbe, druženja sa glumcima. U pratećem programu predstavit će se Hrvatsko kazalište Pečuh, Kazalište Virovitica i "Narodno pozorište" Tuzla.

Pokrovitelji Festivala evropskog teatra, koji že biti okončan 29. novembra su Grad Tuzla i Vlada TK.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik