Gradski dječiji hor "Slavuj" upriličio koncert povodom Međunarodnog dana djeteta

„Djeca su ukras svijeta“ naziv je manifestacije održane u povodu obilježavanja 20. novembra Međunarodnog dana djeteta. Organizatori ove manifestacije Gradski dječiji hor „Slavuj“ zajedno sa gostima, učenicima tuzlanskih osnovnih škola, svojim nastupima oduševili su brojnu publiku. Cilj i poruka je bila ukazati na prava i važnost djece.

„Ovim putem poručujemo mladima da na ovaj način treba da se povezuju, da zajednički sarađuju, jer su oni temelj i okosnica našeg društva.“-istakla je dirigentica Renata Bagarić, idejni tvorac ove manifestacije.

U okviru jednosatnog programa nizale su se pjesmice raspjevanih „Slavuja“, „Djeca su ukras svijeta“, „Bubamarac“, „Au, što je škola zgodna“ i „Srca otvorena“. Odlučni, samouvjereni i ponosni svi zajedno krasili su scenu Narodnog pozorišta u Tuzli.

Osim horskog nastupa, svojim učešćem, manifestaciju su uljepšali i učenici osnovnih škola „Kreka“, „Sjenjak“, „Brčanska Malta“, „Novi Grad“, balerine Osnovne muzičke škole,kao i članice ritmičkog kluba „Sloboda“iz Tuzle. Izvedbom recitacija, pjesmica, igrokaza, plesa poslali su poruke o prijateljstvu, toleranciji i pravima djeteta te ukazali na to da su sva djeca podjednako važna sa istim pravima.Ovom prilikom pokazano je kako većina djece s poteškoćama u razvoju, pravilnom brigom zajednice, odgojem i obrazovanjem, mogu postati sposobni za ravnopravno sudjelovanje u svakodnevnim aktivnostima.

Posebnu notu koncertu „Djeca su ukras svijeta“ dale su i članice Ženskog hora „Učo“ iz Tuzle koje su također izvele nekoliko pjesama. Na taj način su dale svoj doprinos i podršku mališanima, da zajedno sa svojim roditeljima, nastavnicima i prijateljima ukažu na jačanje svijesti o dječijim pravima, kako bi imali što bezbrižnije djetinjstvo.

„Došli smo na ideju da organizujemo ovako jednu lijepu priredbu, inače to se obilježava u školama, ali ova ideja se pojavila da to malo proširimo. Bilo nam je lijepo, dječica su imala svoj centar pažnje, mi smo im malo pripomogli. Zadovoljni smo što je bilo ovako posjećeno, iskreno to nismo očekivali, ali zaista se nadamo da će ovo preći u tradiciju“-rekla je Sanela Jusufović, učiteljica OŠ „Novi Grad“ i članica Ženskog hora „Učo“

U svijetu se 20. novembar obilježava kao Međunarodni dan djeteta, čiji je cilj da podsjeti javnost o potrebi zaštite djece od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. I tuzlanski mališani željeli su ukazati na to, a nadaju se da su u tome i uspjeli. Cijeli koncert, uz dirigentsku palicu Renate Bagarić i korepetitorsku klavirsku pratnju profesora Zlatana Mujkića, bio je jedinstvena i nesvakidašnja prilika da veselim notama, a najviše dječijim osmijehom dopru do srca publike.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik