Večeras u Brčkom zatvaranje 33. Susreta pozorišta BiH

Takmičarski program 33. Susreta pozorišta BiH u Brčkom završen je predstavom "Mrtve ribe plivaju na leđima", u izvođenju glumaca Hrvatskog narodnog kazališta, Narodnog pozorišta iz Mostara i Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice. Predstavu, koja je odigrana sinoć, režirala je Tanja Miletić Oručević prema adaptiranoj pripovjetki Josipa Mlakića.Glumac Robert Pehar rekao je da se Mlakićev tekst odnosi prvenstveno na male sredine gdje su, prema njegovoj ocjeni, refleksije rata pogubnije nego u velikim gradovima. „Kese koje dominiraju u predstavi, a primjetno je da nikome ne smetaju, simbolišu stanje u društvu kada negativne stvari vremenom postaju ne samo neprimjetne, već i prihvatljive”, naveo je Pehar.

Nedžad Maksumić rekao je da mu nije bilo teško da pronađe motivaciju da odigra ulogu profesora, osobenjaka, koji ne prihvata društvo kakvo ga okružuje, a takvi se danas mogu sresti na svakom koraku. “Profesor jeste usamljen, ali je toliko pomiren sa sudbinom da mu je sve jasno. Takvi, poput njega, boreći se sami sa sobom, pristaju da budu usamljeni i tužni, svjesni da im u takvom životu ne preostaje ništa drugo nego ironija i odavanje alkoholu”, objasnio je Maksumić.

Velimir Pšeničnik je sveštenika čiji je lik tumačio u predstavi okarakterisao kao čovjeka svjesnog svoje nemoći da bilo šta promijeni tamo gdje živi i nije u stanju da izrekne nijednu jedinu riječ nade i ohrabrenja, te naveo da poznaje takve sveštenike.

Brčanski pozorišni festival biće završen večeras izvođenjem u čast pobjednika predstave "Indigo", koju je prema dramskom tekstu Dušana Premovića režirao Branislav Lečić, i on u njoj i glumi, uz Danicu Maksimović i Mariju Vicković.

Po završetku predstave "Indigo", koja je rađena u koprodukciji Smart studija iz Beograda i crnogorskog Budva grad teatra, uslijediće dodjela nagrada prema ocjenama stručnog žirija i publike najuspješnijim predstavama, glumcima i ostalim protagonostima manifestacije.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik