Print this page

Završeni 33. Susreti pozorišta BiH u Brčkom

Nakon uručenja nagrada najuspješnijima završeni su 33. Susreti pozorišta BiH u Brčkom. Za najbolju predstavu u cjelini prema odluci stručnog žirija proglašena je “Rodoljupci” autora Jovana Sterije Popovića u režiji Andraša Urbana u izvedbi Narodnog pozorišta Beograd.

U ime protagonista predstave "Rodoljupci", kojoj je stručni žiri dodijelio Gran pri, a ženski i muški dio ansambla za uloge ostvarene u tom dramskom komadu, ocijenio kao najbolje, nagrade je primio direktor Drame Narodnog pozorišta Beograd Željko Hubač. On je u ime nagrađenih zahvalio žiriju i svim učesnicima 33. Susreta pozorišta BiH.

Prema ocijeni publike nagrada za najbolju predstavu u cjelini “Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog”  dodijeljena je predstavi “Drang Nacht Westen ili Prodor na Zapad” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagradu za najbolji dramski tekst bosanskohercegovačkog savremenog pisca, statua “Zlatno pero” dodijeljena je Draganu Komadini za tekst “Drang Nacht Westen ili Prodor na Zapad”. Za najbolju režiju nagrada je pripala Lajli Kaikčiji I Marku Misirači “Drang Nacht Westen ili Prodor na Zapad”.

Nagrada za najboljeg mladog glumca dodijeljena je Zlatanu Vidoviću za ulogu Ace u predstavi “Sinovi umiru prvi” Narodnog pozorišta Republike Srpske, dok je nagrada za najbolju mladu glumicu dodijeljena Dini Mušanović za ulogu Treće u predstavi “Kad bi naglas govorili” Kamerni teatar 55 Sarajevo.

Za najbolju muziku nagrada je dodijeljena Igoru Kasapoviću za predstavu “Drang Nacht Westen ili Prodor na Zapad” u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagradu za najbolji kostim dodijeljena je Jeleni Vidović u predstavi “Sinovi umiru prvi”. Nagrada za scenu dodijeljena je Sabini Trnka u predstavi “Drang Nacht Westen ili Prodor na Zapad”.

Za najbolju mušku ulogu nagrada je dodijeljena Feđi Štukanu za ulogu “Taksista” u predstavi “Kad bi naglas govorili” Kamernog teatra 55 Sarajevo, dok je za najbolju žensku ulogu nagrada pripala Nataši Ivančević za ulogu Ranke u predstavi “Sinovi umiru mrtvi”.

Žiri publike nagradu za najbolju žensku ulogu dodijelio je Dini Mušanović za ulogu Treća u predstavi “Kad bi naglas govorili, za mušku ulogu Aleksandru Stojković za ulogu Mićuna u predstavi “Sinovi umiru prvi”, dok je žiri publike nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelio predstavi “Drang Nacht Westen ili Prodor na Zapad”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Direktor 33. Susreta pozorišta Brčko distrikta BiH Jakov Amidžić kazao je da su 42 godine festivala u Brčkom jedan garant da je organizacija dovedena do savršenstva i da u organizacionom dijelu nisu imali nikakvih problema.


-Hvala svima koji su doprinijeli da Brčko ovih dana bude prestonica pozorišne kulture u BiH, rekao je gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, koji je uručio i nagrade.

 U Domu kulture u Brčkom u čast pobjednika 33. Susreta pozorišta Brčko distrikta BiH izvedena je predstava “Indigo” autora Dušana Premović i Branislava Lečića.