Ansambl "Iskre" održao svečani koncert pod nazivom "Muzički most"

Članice Ansambla „Iskre“ upriličile su svečani koncert naziva „Muzički most“. Uz dirigentsku palicu mladog entuzijaste profesora Damira Beganovića, korepetitorsku klavirsku pratnju Jasenka Džambića, te brojne goste koji su uveličali koncert, članice Ansambla „Iskre“ publici su poklonile još jedan interesantan repertoar horskih kompozicija.

„Publika ima priliku da čuje naše tradicionalne bosanske sevdalinke, raznih obrada poznatih kompozitora do zabavne muzike.Blok kompozicija sa prostora bivše Jugoslavije, sa makedonskom humoreskom" - rekla je Svjetlana Ibričić, članica ansambla.  

Kulturno-zabavna manifestacija koju Ansambl „Iskre“ tradicionalno svake godine poklanja svojim sugrađanima, prilika su i želja da pokažu kvalitet i interpretaciju svog dugogodišnjeg rada i postojanja.

“Ansambl „Iskre“ jedan je od najstarijih ansambala, kojeg je davne 1974. godine osnovao profesor Slavko Jović, radili smo s njim 35 godina, održali preko 400 koncerata, širom svijeta, BiH, zemalja bivše Jugoslavije"-ističe Svjetlana Ibričić.

Za dobru interpretaciju, brojne uspješne nastupe, gostovanja na festivalima i razna takmičenja, potrebni su volja, želja i trud, a toga u ovom ansamblu ne nedostaje. Dobitnice su brojnih priznanja i nagrada, te svaki put i iznova dokazuju da su tradicija koja traje. Ansambl je imao tu čast da nakon profesora Slavka Jovića, dvije godine svoj rad nastavi sa dirigentom i kompozitorom profesorom Emirom Nuhanovićem.

„Dovoljno je reći da sam ja dva puta sedmično, dvije godine dolazio iz Sarajeva u Tuzlu. Da hor nije bio dobar ja bih poslije nekoliko mjeseci odustao. Vidio sam to drugarstvo a onda i kvalitet hora. Otišli smo na takmičenja u Bijeljinu, dobili zlatnu medalju, bilo je jako lijepo“- kazao je profesor Emir Nuhanović

„Više godina bile smo učesnice muzičkog takmičenja u Bijeljini, to su bila neka naša prva takmičenja, osvajale smo zlatne i srebrnu medalju. Onda smo se bazirale na festivale gdje smo na najbolji način željele predstaviti naš grad našu zemlju.Pojavile smo se u Češkoj, Francuskoj, Mađarskoj i Italiji, tako smo predstavile svoju zemlju, podneblje, zvuk naših prostora, najviše sa sevdalinkom"-kaže Svjetlana Ibričić

Gosti na koncertu bili su Emir Nuhanović-klarinet, Sanja Stijačić-flauta i Bartolomej Stanković- klavir. Po prvi put je nastupila i Ermela Ibraković na klaviru iz škole Amadeus, u klasi nastavnika Dine Kovačevića. Uz izvedbe kompozicija scenski nastup uljepšao je i plesni par plesnog studija „Sandoval“ te članovi GKUD „Bosna“ koji su u narodnim nošnjama prošetali scenom prateći izvedbu pjesama sevdalinki. Svečani koncert ženskog vokalnog ansambla „Iskre“ za brojnu publiku Bkc-a Tk u Tuzli, bio je još jedan poklon, misija, širenje prijateljstva, promovisanje kulture i tradicije, kroz širok spektar kompozicija kako BiH, tako i drugih zemalja.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik