Print this page

Za film "Srebrenica" Jasmile Žbanić 450 hiljada KM

U Fondacija za kinematografiju BiH objavila je odluku o izboru korisnika sredstava za pozicije sufinansiranja filmskih projekata za 2016. godinu, a najveći iznos dobila je režiserka Jasmila Žbanić za film "Srebrenica".

Konkurs je proveden u skladu sa Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfera za kinematografiju" utvrđenog budžetom Federacije BiH za 2016. godinu Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

Stručni žiri, odabran po Javnom pozivu Fondacije za kinematografiju, radio je u sastavu: Nermina Mujagić (predsjednica žirija), Lejla Hodžić, Nebojša Bosnić, Josip Blažević i Boris Lalić.

Najveći iznos, 454.400 KM, dobila je režiserka Jasmila Žbanić i njena producentska kuća Deblokada za film "Srebrenica" koji će snimati prema knjizi "Pod zastavom UN-a", autora Hasana Nuhanovića. Knjiga je fokusirana na ulogu međunarodne zajednice oličene kroz "zaštitne snage Ujedinjenih nacija" (UNPROFOR), a koji je u Srebrenici predstavljen kroz Holandski bataljon stacioniran u bazi u Potočarima.

Režiser Danis Tanović je za ostvarenje "9034" dobio 200.000 KM.

Kada je riječ o manjinskim bosanskohercegovačkim koprodukcijama turski režiser Nuri Bilge Ceylan je za ostvarenje "The Wild Pear Tree" (Drvo divlje kruške) dobio 80.000 KM, dok su srbijanski režiser Srđan Golubović i hrvatski režiseri Jure Pavlović i Antun Vrdoljak dobili po 40.000 KM.