Print this page

Muzej Franjevačkog samostana u Fojnici kandidovan za Evropski muzej godine

Muzej Franjevačkog samostana "Duha Svetoga" u Fojnici kandidiran je za nagradu Evropski muzej godine, u konkurenciji od 60 evropskih muzeja, a pismena potvrda za to jučer je franjevcima "stigla u ruke". To je ujedno i potvrda višestoljetne tradicije bosanskih franjevaca da šire ime svoje domovine diljem svijeta, ponosno pokazujući obilje kulturne baštine što je godinama čuvaše pod svojim okriljem.Pismeno je potvrđeno da je muzej zadovoljio sve kriterije za nagradu Evropski muzej godine, te da su prethodno članovi žirija prije tri mjeseca posjetili samostan, obišli kompletnu postavku, a potom odluku o kandidaturi donijeli nakon novembarskog sastanka u Francuskoj.

Dodjela nagrade bit će održana u maju u Zagrebu, a prethodno zadatak franjevaca bit će da pokažu koji je muzejski eksponat najvažniji.

Muzej Franjevačkog samostana baštini neprocjenjivo kulturno-povijesno blago koje svjedoči o višestoljetnom postojanju države BiH i njenih naroda, a nalazi se na Listi kulturno-historijskog blaga BiH. U njegovu brojnu zbirku ubraja se i originalni plašt fra Anđela Zvizdovića te jedna od najvećih biblioteka s oko 50.000 naslova.

Posjeduje brojne vrijedne predmete, historijske nalaze, knjige, povijesne dokumente te različite iskopine iz 11. stoljeća prije naše ere. Uglavnom je riječ o različitoj vrsti oružja, te fibula, odnosno različitih ukrasa i kopči iz 7. stoljeća prije naše ere, kao i starim nošnjama, primjercima starih zanata kojima su se ljudi u Fojnici bavili, a tu je prvenstveno riječ o proizvodima od zlata i srebra.

Muzej posjeduje i galeriju vrijednih umjetničkih slika, među kojima je najstarija datirana slika iz povijesti umjetnosti BiH - riječ je o djelu iz 1328. godine rađenom tehnikom tempere na dasci.