Svečanom manifestacijom za djecu Župa Husino obilježila Dan sv.Nikole

U vrijeme adventa ili dočašća Župa Husino obilježava praznik Dan sv. Nikole. Tome se najviše raduju djeca, jer ovaj praznik predstavlja vrijeme darivanja. Tako je bilo i ove godine. Tradicionalno, već desetu godinu, za mališane Župe Husino organizovana je zabavna dječija manifestacija, gdje su djeca imala priliku predstaviti svoje recitacije o zimskim praznicima, Božiću, sv. Nikoli.

„Obilježavamo sv. Nikolu u Župi Husino, gdje dođu djeca iz župe Husino ali i drugih mjesta, da proslavimo dan sv. Nikole. Cilj je da djeca budu nagrađena za ono što su tokom godine učili, trudili se, bili poslušni“-istakao je Marinko Mrkonjić, župnik Župe Husino

Ovaj praznik najviše radosti izmami na dječijim licima, jer je to vrijeme kada djeca stavljaju cipele, čizmice ili čarape na prozor da bi sutradan u njima našli poklone koje im je donio sv. Nikola. Danas je najpoznatiji kao "lik" koji obraduje djecu poklonima koji se najčešće sastoje od slatkiša. A poklonima, koje je donio sv. Nikola obradovali su se i mališani župe Husino.  

Katolici širom svijeta 6.decembar obilježavaju kao blagdan Svetog Nikole, zaštitnika djece,mornara,putnika, ribara, pekara, brodova, trgovaca. Bio je svetac o kojem postoje mnoge legende, a uvijek se borio protiv nepravde, nastojao pomagati siromašnima, a posebno je nastojao obradovati djecu. Svečana dječija priredba povodom dana sv. Nikole u Župi Husino, prilika je da oni najmlađi upoznaju, nauče, te paketićima koje im donese sv. Nikola budu nagrađeni za svoju dobrotu i poslušnost, prema roditeljima, drugarima i svojim najbližim.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik