Promovisana knjiga o stvaranju Patriotske lige Tuzla

Da je  uloga tuzlanske Patriotske lige u odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu ogromna, svjedoči i knjiga o ovoj jedinici koju je napisao Salim Hodžić, nekadašnji komandant patritoske lige općine Tuzla i član regionalnog štaba za sjeveroistočnu Bosnu. Večeras je održana promocija ovogdjela nastalog na između ostalog i autorovim ratnim bilješkama.
 „Patriotska liga Tuzle i agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu“ djelo je o kome će se pričati u budućnosti, ne samo zbog historijskog značaja već i zbog autentičnog iskustva autora Salima Hodžića, koji je jedan od osnivača Patriotske lige. On je, kako je kazao, pokušao dati presjek događaja koji su se odvijali 1991. i 1992. godine te opisati formiranje i odlazak jedinica na ratište.

-    Knjiga je napisana na taj način da sam u njoj dao niz podataka sa autentičnim izvorima. U pisanju sam koristio svoje ratne zabilješke i materijale aktuelne u tom vremenu, pojasnio je autor.

-    Prvo zaustavljanje napredovanja agresorskih vojnika na teritoriji BiH uradile su jedinice patriotske lige na potezu Kula Grad, Sapna, Teočak, kalesija i tu su učestvovali upravo momci iz Tuzle, izjavio je federalni Ministar za boračka pitanja, Salko Bukvarević.

Zahvaljujući Patriotskoj ligi Tuzla nastala je i elitna jedinica Armije R BiH Crni labudovi, a postavljen je i temelj za stvaranje Armije BiH na ovom području. Čete Patriotske lige su bile prvi stub odbrane od napada agresorskih brigada rekao je autor, koji se u knjizi takođe osvrnuo i na odnos tadašnjih vlasti na njeno stvaranje zbog čega je on  izazvala i različite polemike. Promotori knjige bili su Vahid Karavelić nekadašnji general Armije BiH i Salih Kulenović predsjednik Saveza udruženja boraca "Patriotske lige" BiH.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik