Print this page

Biseri narodnog melosa Crne Gore oduševili publiku u Tuzli


Eminentna imena crnogorskog narodnog melosa nedavno su oduševila publiku u Tuzli. Priredili su nezaboravan koncert u BKC TK pod nazivom "Biseri narodnog melosa Crne Gore". Izvođače je pratio Veliki narodni orkestar Šukrije Žutog Serhatlića.  


Na sceni BKC TK u Tuzli smjenjivali su se vrhunski interpretatori narodne muzike iz Crne Gore uz pratnju Šukrije Žutog Serhatlića i njegovog Velikog narodnog orkestra. Na koncertu “Biseri narodnog melosa Crne Gore”, na zadovoljstvo publike, pjevane su tradicionalne i pomalo zaboravljene crnogorske pjesme.

-Zadovoljna sam ovo je jedna predivna priča. Pjevamo najljepše crnogorske pjesme. Tu je i moja pjesma „Da je meni vili gorskoj“ i jednu staru crnogorsku „Šetajući ispod Ljubovića, pojasnila je Tanja Šeter, interpretatorka iz Crne Gore.

Među crnogorskim umjetnicima našao se i Tuzlak porijekom koji to s ponosom ističe.

-U Tuzli sam u svom rodnom gradu. Danas je moj rođendan i drago mi je da mogu da pozdravim publiku u sali u kojoj sam doživio mnogo divnih trenutaka. Ovdje sam naučio da cijenim umjetnost i kulturu i da idem tim putem, jer to je put koji nas povezuje, istakao je Dragan Račić, interpretator.

Veze Crnogoraca i Tuzlaka već ranije uspostavljenje na obostranu radost traju i produbljuju se.

-Ovo nije prvi put da dolazimou Tuzlu. Već treći put dolazimo u ovaj grad. Imali smo prije dvije godine izložbu slika i dokumentarni film o manjinama. Prvi put se predstavljamo sa koncertom i radujemo se, jer je publika ovdje spremna za ljude sa strane. Zbog toga smo mi kontaktirali BKC TK i dogovorili ovaj koncert i večeras se predstavljamo sa eminentnim pjevačima koji čubvaju od zaborava neke stare pjesme, pojasnila je organizatorka Izudina Ađović-Škrije, iz Centra za očuvanje kulture manjina Crne Gore.

Sve je više mladih koji se okreću tradiciji. Tradicionalna muzika je nešto što treba njegovati i čuvati smatraju u Crnoj Gori i to iz više razloga.

-Tradicija je nešto što je vrijedno poštovanja. Mi se trudimo da mlade motivišemo da čuvaju tradiciju i kulturu naroda sa ovih prostora. Ja se nadam da će oni rado se odazvati tome. To znači stvaranje mnoštva veza i mostova tradicije i kulture, kazao je Dragan Račić, interpretator.


Položaj tradicionalne muzike ni u Crnoj Gori, nije zadovoljavajući.

- Ali ja se nadam da će se to promijeniti i ovi koncerti su dokaz da imamo talente i da ih treba usmjeriti da pjevaju izvorne pjesme, istakla je Tanja Šeter, interpretatorka iz Crne Gore.

Slično razmišlja i njena kolegica Branka Šćepanović.

-Ja isto smatram da mladi treba da se bave izvornom muzikom to je vrijedno i posebno . Meni je drago da pjevam bosanskoj publici koja zna šta je dobro pjevanje, kazala je Branka Šćepanović, interpretatorka iz Crne Gore.

Bosanska publika zauzvrat je crnogorske izvođače nagradila velikim aplauzom. Poruka je to da crnogorska tradicionalnoj pjesmi ima budućnost na širim prostorima.