Print this page

Tuzla domaćin izložbe umjetničkih radova nastalih u Srebrenici


U Galeriji “Kristian Kreković” u Tuzli otvorena je izložba 30 radova umjentika koji su učestvovali na Prvoj međunarodnoj likovnoj koloniji “Srebrenica 2016”. Osnovni cilj okupljanja i izložbe je promocija mira i dijaloga.


Galerija “Kristijan Kreković” Franjevačkog samostana u Tuzli domaćin je izložbe slika sa Prve međunarodne likovne kolonije u Srebrenici o temi “Srebrenica – mjesto dijaloga, mira i pomirenja” koju je organizovala župa Srca Isusova Zvornik – Srebrenica.

-Ovom kolonijom želimo pokrenuti međunarodnu zajednicu, ali i narode sa ovih prostora da se pokrene razumijevanje, mir i dijalog kako bi ovo mjesto bilo mjesto nade u budućnost, kazao je fra Joso Oršolić, upravitelj župe Zvornik – Srebrenica.

U radu kolonije učestvovalo je 15 slikara iz zemalja regiona.Nastalo je 30 radova od kojih većina ima poruku.

- Izuzetno mi je bilo drago da smo se skupili i napravili veliki iskorak sa porukom prema pomirenju. Drago mi je da jepokrenuta ova likovna kolonija, kazao je Dejan Duraković, akademski kipar iz Vinkovaca.

Ovo je treća likovna kolonija tokom ove godine koju organizuju Franjevci, a plan je slične aktivnosti pripremiti naredne godine i širom BiH i Hrvatske. Značaj ove umjetničke kolonije predstavlja i povratak Frenjavaca u Srebrenicu jer se vraćaju mjestu odakle su svoj rad i započeli.
Ova izožba biće postavljena širom Bosne i Hercegovine i regiona, kako bi mnogi ljudi imali priliku pogledati djela na temu dijaloga, mira i pomirenja koja su nastala u Srebrenici. Izdat je i katalog radova i umjetnika koji su uzeli učešće na likovnoj koloniji.