Učenici Medicinske škole Tuzla bore se za kulturu

Učenici Srednje medicinske škole Tuzla se bore za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa. Njihova inicijativa s tim u vezi upućena je medijima. S obzirom, da redakcija kulturno-zabavnog programa RTV TK godinama nastoji ukazati na položaj kulture u našem kantonu i poboljšati prilike, objavljujemo ovu učeničku inicijativu.

Njihova je želja da pokažu javnosti koliko malo se zna o naslijeđu i baštini koju posjeduje naš kanton. Odlučili su pored mnogobrojnih tema da izaberu ovu, baš iz razloga, jer se malo pažnje posvećuje kulturi, navodi se u članku koje su uputili medijima.

-Građani i naši vršnjaci su veoma malo informisani o tome kakvo naslijeđe posjedujemo. Posjetili smo Muzej Istočne Bosne Tuzla i shvatili da se nalazi u lošem stanju. Također smo dobili informaciju da posjedujemo više od 30.000 artefekata koji nemaju adekvatan smještaj. Direktor muzeja Esaf Lević nam je rekao da se za kulturu izdvaja samo 2 odsto budžeta kantona. Što je po našem mišljenju veoma malo i žalosno. Također smo posjetili i Zavod za zaštitu i korištenje kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa TK. Obavili smo intervju sa direktorom Benjaminom Bajrektarevićem i dobili iste informacije. Rečenica koja je na nas ostavila poseban utisak je "Čovjek može i bez vode i bez hrane neki period al' bez kulture teško“, navodi se, između ostalog, u članku učenika 3-eg razreda Srednje medicinske škole Tuzla.

Cilj učenika ove škole je da građane što više upoznaju sa naslijeđem koje posjedujemo. Žele da se nađe adekvatan smještaj odnosno prostor za opstanak muzeja. Samim tim više ljudi bi moglo posjetiti muzej i druge ustanove kulture. Kultura i turizam se trebaju više povezati. A, kada bi se povezali mnoge ustanove bi mogle i opstati.
Nadaju se da barem malo mogu podići svijest građana i uspjeti očuvati naše naslijeđe, navodi se u inicijativnom članku učenika Srednje medicinske škole Tuzla.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik