2016 jedna od najuspješnijih godina za BKC TK

Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona je tokom 2016. godine realizovano 377 događaja, koje je posjetilo više od 80.000 posjetilaca. To predstavlja jednu od najuspješnijih godina ove najposjećenije kulturne ustanove u sjeveroistočnoj Bosni.

U odnosu na 2015. godinu, broj događaja u 2016. godini je veći za 86 događaja/manifestacija, čime su realizovani planovi rukovodstva i uposlenika BKC-a da građanima ponude još kvalitetnije muzičke, zabavne, kulturne i druge sadržaje.

Tokom protekle godine organizovano je ukupno 20 izložbi, 40 koncerata, 5 festivala, 49 predstava, 11 projekcija filma, 31 scenski događaj, 33 promocije knjiga i 188 kongresnih aktivnosti. Kada su u pitanju koncerti, u BKC-u su, između ostalih, nastupili Crvena jabuka, Božo Vrećo, Damir Imamović, Goran Karan, Jelena Tomašević, Amira Medunjanin, Divanhana, Valentino, Simfonijski orkestar Konzervatorija za muziku i balet iz Maribora, a za nekoliko dana, uspješna godina će biti okončana koncertom grupe Hari Mata Hari...Publika je u BKC-u mogla pogledati predstave „Sjajni momci“, „Dame biraju“, „Đurologija“, „Hipertenzija“, dječije predstave, a organizovane su kvalitetne izložbe slika, te promocije knjiga i monografija.

-Posebno izdvajamo dva projekta koja su rađena u vlastitoj produkciji BKC-a i na koje smo u ovoj ustanovi posebno ponosni. Radi se o predstavi "Srebrena krv", koja govori o genocidu u Srebrenici, i koja je do sada izvedena 18 puta u Potočarima, Tuzli, Bihaću, Tešnju, Banovićima, Kalesiji, Janji i Teočaku. Ova predstava je, kada su u pitanju predstave rađene u produkciji BKC-a, do sada najviše puta izvođena. Drugi projekat je zbirka "1001 sevdalinka i pjesme za sva vremena", sa notnim zapisom i melodijom, koja predstavlja kapitalno i jedinstveno djelo u ovoj oblasti, koje do sada nije rađeno u našoj zemlji, istakao je direktor BKC TK Edis Bajić.

Broj i raznovrstnost događaja u 2016. godini potvrđuju opredijeljnost BKC-a da svim građanima Tuzlanskog kantona ponudi kvalitetan program, ali i da uspješno sarađuje sa svim akterima kulturnog, društvenog i političkog života u ovoj regiji.

-S obzirom da se Bosanski kulturni centar etablirao kao najvažniji centar kulturnih, muzičkih i zabavnih događaja u ovom dijelu naše zemlje, te da naredne godine obilježavamo 20. godina postojanja, u 2017. godini planiramo građanima ponuditi još kvalitetniji program. Namjeravamo raditi značajne kulturne i izdavačke projekte u vlastitoj produkciji, dodatno poboljšati kvalitet događaja u BKC-u, ali i realizovati neke velike produkcijske projekte, koji će izazvati veliko interesovanje i pažnju naših građana, istkao je Edis Bajić, direktor BKC TK Tuzla.

Više od 120 događaja već sad je dogovoreno za narednu godinu u BKC Tuzla. Prema posljednjim informacijama sasvim je sigurno da će u martu u BKC TK Tuzla biti izvedena opera „Zmaj od Bosne“ Tuzlaka Nijaza Alispahića i Asima Horozića.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik