Muharem Bazdulj i roman “Lutka od marcipana” u trci za NIN-ovu nagradu

Među jedanaest naslova koje je NIN-ov žiri uvrstio u uži izbor su i laureati i debitanti. Finalisti 63. NIN-ove nagrade bit će poznati 12. a dobitnik 16. januara NIN-ov žiri za nagradu za najbolji roman 2016. godine odabrao je u uži izbor 11 naslova, a među autorima su i višestruki učesnici trke za to književno priznanje, ali i debitanti, čije se teme kreću od Španskog građanskog rata do ljubavi, smrti, devedesetih, besparice, tranzicije... Među autorima u užem izboru, kako je objavio NIN u novom broju, našla su se dvojica dosadašnjih laureata - Svetislav Basara i Vladan Matijević.

Basara je nominovan za “Andrićevu lestvicu užasa” (Laguna), a dobio je NIN-ovu nagradu prije deset godina za “Uspon i pad Parkinsonove bolesti” (2006). Matijević, nagrađen 2003. za roman “Pisac izdaleka”, sada je ponovo u trci za “Susret pod neobičnim okolnostima”, objavljen također u Laguninom izdanju.

NIN-ov žiri, koji čine Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsjednik), izdvojio je u uži izbor i jedan prvjenac, roman Luke Tripkovića “Osmeh pod gorom maslinovom”, odabran i štampan u ediciji Prva knjiga na konkursu za mlade autore Matice srpske.

Kada je riječ o prvjencima, Vladimiru Tabaševiću pošlo je za rukom da se poslije prošlogodišnjeg djela “Tiho teče Misisipi”, dvije godine zaredom nađe u užem krugu - ovoga puta romanom “Pa kao” (Laguna).

U trci za NIN-ovu nagradu ranijih godina bili su i Mirjana Đurđević, koja je sada u užem izboru romanom “Odlazak u Jolki Palki ili Lažna uzbuna u Aleji zaslužnih” (Laguna), te Žarko Radaković romanom “Kafana” (Čarobna knjiga) i Vladislav Bajac “Hronikom sumnje” (Geopoetika).

Prvi put u trci za NIN-ovu nagradu su Muharem Bazdulj, nominovan za roman “Lutka od marcipana” (Geopoetika), te Darko Tuševljaković, čiji je roman “Jaz” objavio Arhipelag.

Svetlana Slapšak, autorica romana “Ravnoteža” (Laguna), bila je članica NIN-ovog žirija kritike 1990. i 1991, kada su nagrađeni Miroslav Josić Višnjić, odnosno Milisav Savić.
Razlika između najmlađeg i najstarijeg književnika u užem krugu prelazi četiri decenije.

NIN-ov žiri dobio je više od 170 romana iz prošlogodišnje izdavačke produkcije na čitanje, od kojih je 40 izdvojio u širi izbor. Finalisti 63. NIN-ove nagrade biće poznati 12. januara, a ko će je dobiti, saznat će se 16. januara.

NIN-ovu nagradu za 2015. godinu, koju je također obilježila hiperprodukcija, dobio je Dragan Velikić za roman “Islednik” (Laguna), koji je time postao jedan od rijetkih dvostrukih dobitnika ovog priznanja (“Ruski prozor”, 2007).

NIN-ova nagrada prvi put je dodijeljena 1954. godine, a do raspada Jugoslavije dodjeljivana je piscima sa cijelog prostora bivše Jugoslavije. Jedini trostruki laureat je Oskar Davičo.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik