Nomanacija sevdalinke za upis na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa

Predstavnici Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla, tokom jučerašnjeg sastanka u Gradskoj upravi, obavijestili su gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića o realizovanim aktivnostima u vezi sa nominacijom sevdalinke za upis na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Članovi Udruženja su, u saradnji sa Vesnom Isabegović, diplomiranim etnologom Muzeja istočne Bosne, podnijeli inicijativu Državnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-m, za nominaciju sevdalinke kao nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja i za upis na UNESCO listu nematerijalnog naslijeđa. Inicijativa je od strane Ministarstva civilnih poslova BiH, odnosno Državne komisije za saradnju sa UNESCO-m prihvaćena i upućena u dalju proceduru.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović čestitao je članovima Udruženja muzičkih umjetnika Tuzla na ukupnim aktivnostima koje provode u cilju očuvanja sevdalinke, kao jednog od najznačajnijih nematerijalnih dobara u okviru kulturno-historijskog naslijeđa u BiH.

„Da bi neko kulturno dobro bilo prihvaćeno od strane UNESCO-a, važno je da se njeguje kao dio postojećeg kulturnog naslijeđa, a zahvaljujući Udruženju muzičkih umjetnika Tuzla i Festivalu sevdalinke, koji se već skoro deset godina organizuje u Tuzli, ovaj, jedan od najvažnijih uvjeta je ispunjen i ja vam na tome zahvaljujem i čestitam“, izjavio je gradonačelnik Tuzle, saopćeno je iz Grada Tuzle.

Tokom sastanka je razgovarano i o organizaciji 9. Festivala sevdalinke, koji će se održati u aprilu 2017. godine u Tuzli.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik