Jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u svijetu na početku 2017. je obnavljanje opere “Proces”

Franz Kafka je nesumnjivo jedna od najznačajnijih figura u historiji moderne umjetnosti, a njegova djela osim za književne teoretičare i filozofe, bila su inspirativna i za filmske reditelje, dramaturge, autore videoigara, strip-autore, muzičke kompozitore itd. Američki kompozitor Philip Glass 2000. godine komponovao je operu “U kažnjeničkoj koloniji”, inspirisanu istoimenom Kafkinom kratkom pričom, a 2014. sa dramaturgom, scenaristom i filmskim rediteljem Christopherom Hamptonom komponovao je operu po motivima Kafkinog nedovršenog remek-djela - romana “Proces”. Premijerno izvedena 10. oktobra 2014. (Royal Opera Hous), opera će 24. januara biti obnovljena u Škotskoj, gdje će prvo igrati u Theatre Royal u Glasgowu (24, 26. i 28. januar), a potom 3. i 4. februara u King’s Theatreu u Edinburghu. “Proces” na scenu škotskih teatara postavlja reditelj Michael McCarthy (reditelj je već postavljao ovu operu u Music Theatre Wales), a orkestrom će dirigovati Derek Clark.

Philip Glass se smatra jednim od najznačajnijih i najuticajnijih kompozitora druge polovine 20. stoljeća. Njegovu muziku karakteriše minimalistički pristup (tzv. minimal music), a kao filmski kompozitor tri puta je bio nominovan za Oscara. Dobitnik je Zlatnog globusa za muziku u filmu “The Truman Show”, te nagrade BAFTA za film “The Hours”.

Govoreći za škotski list The Harald, Glass je bio pun riječi hvale za autora libreta Christophera Hamptona, s kojim je saradnju započeo 1996. godine, komponujući muziku za Hamptonov film “Tajni agent”, rađen prema romanu Josepha Conrada, u kojem su uloge tumačili Bob Hoskins, Patricia Arquette, Gérard Depardieu i Christian Bale. Glass je tada pitao Hamptona da li bi mogao napisati libreto za operu i tako se njihova saradnja produbila. Hampton je napisao libreta za Glassove opere “Čekajući barbare” iz 2005. (rađena prema istoimenom romanu južnoafričkog književnog nobelovca Johna M. Coetzeea - Coetzee je naslov romana “posudio” od grčkog pjesnika Konstantina Kavafija) i “Appomattox” iz 2007.

“Kompozitor treba dobrog libretistu”, kazao je Glass za The Harald, “a Hampton to jeste. Pogledajte ‘Dangerous Liaisons’, i film i dramu (Hampton je autor scenarija i dramskog teksta, op. a), i vidjet ćete da on zna šta radi na sceni”.

O samoj operi Glass kaže: “Kafka je bio potpuno nepoznat u svoje vrijeme, ali ‘Proces’ je komad koji prosto vapi za tim da bude postavljen na scenu. Za njega je to bila crna komedija, a napisao ju je 30 godina prije nego što je Orwell imao viziju totalitarističkog svijeta, prije Drugog svjetskog rata, u vrijeme kada su ljudi bili malo više optimistični. Pitam se odakle je crpio ideje”.

Libretist Christopher Hampton “Proces” je pročitao kao tinejdžer, u vrijeme kada je bio popularan prijevod na engleski škotskog pjesnika Edwina Muira i njegove supruge Wille. Inspirativna mu je bila i Wellesova filmska adaptacija iz 1962. godine, ali se, za potrebe pisanja libreta, vratio originalnom tekstu. Jedina Glassova instrukcija bila je da libreto ne bude duži od 45 stranica.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik