VIDEO : 3D interaktivni muzej na Filipinima je raj za ljubitelje selfija

Veliki broj muzeja ne dozvoljava fotografisanje, ali ovaj muzej je jedinstven baš po tome. Muzej na Filipinima “Art in Island” omogućava posjetiocima i da postanu dio izloženih umjetničkih djela. Poseban je po tome što izlaže modifikovane 3D verzije poznatih umjetničkih djela, pa možete da “uđete” u sliku i da se fotografišete koliko hoćete.

U najnovijem muzeju na Filipinima djeca bezbrižno trče okolo po hodnicima punim poznatih europskih umjetničkih djela. A štapovi za selfije, tzv. duck face i brojne grupice mladih ovdje su sasvim uobičajena stvar. "Art in Island" definitivno nije tipični muzej u kojem ćete u tišini uživati u umjetnosti, nego ćete se u njemu prije osjećati kao u zabavnom parku, jer sve pršti igrama i zabavom. Ovaj interaktivni muzej s ogromnim muralima koji se protežu od podova do stropa tjedno posjećuje oko 2.500 posjetitelja kako bi vidjeli neke od najpoznatijih umjetničkih reprodukcija, no u zaigranim verzijama.

Ovdje možete doslovno zakoračiti u Van Goghovu Zvjezdanu noć ili spretno uloviti loptu Michelangelovog sivobradog Boga. Muzej koristi mnoštvo optičkih iluzija i trikova pomoću kojih posjetitelji mogu upotpuniti sliku, te činiti dio provokativne umjetnosti bez ukočenih gledatelja i strogih zaštitara u blizini. Ovim projektom se željelo odmaknuti od tipičnog "gledajte, ali ne dirajte" stava, i uključiti ljude u umjetnost (to čak piše na više mjesta u muzeju). Ako pomiješate filipinsku zaluđenost selfijima s raširenom scenom suvremene umjetnosti, dobit ćete izložbu na kojoj će svakodnevni ljudi postati kreativni virtuozi i fotografi koji upotpunjuju više od 100 muzejskih iluzija, piše Ozy.

Iako se ovdje roditelji zabavljaju više i od same djece, naravno da je mnogo kritičara zgroženo ovim muzejom, jer smatraju da je riječ o mjestima na kojima bi inače trebalo promišljati umjetnost, te bi ona trebala imati visoku kulturnu vrijednost. Oni smatraju da se na ovakav način javnost ne educira nego samo zabavlja, dok drugi ističu da uz zabavu mogu nešto i naučiti, a to je najvažnije.

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik