Print this page

Počeli Dani Isaka Samokovlije

U znak sjećanja na Isaka Samokovliju, jednog od najboljih bh. pripovjedača, Centar za kulturu, Općina Goražde i Jevrejska zajednica BIH organizirali su tradicionalnu manifestaciju "Dani Isaka Samokovlije-Sunce nad Drinom". Sjećanje na Isaka Samokovliju počelo je polaganjem cvijeća na njegovu bistu u krugu Doma zdravlja koji nosi ime po Samokovliji. Manifestacijom se obilježava 128 godina od rođenja i 62 godine od Samokovlijine smrti. Samokovlija je rođen u Goraždu, a Fojnica i Sarajevo su mjesta njegovog stvaralačkog rada dok je sa gradom na Drini ostao vezan čvrstim sponama.

U Centru za kulturu otvorena je izložba "Život i djelo Isaka Samokovlije" sa dokumentima i fotografijama ustupljenim od Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BIH a otvorila je direktorica Muzeja, Šejla Šehabović. O temi i motivima u djelima Isaka Samokovlije govorila je i Emina Hadžić a publika je uživala u popularnim sefardskim romansama u izvedbi "Kolonoms" grupe iz Sarajeva, te poeziji članova književnog kluba "Isak".

Dani Isaka nastavljaju se u aprilu kvizom znanja za učenike osnovnih i srednjih škola na temu "Život i djelo Isaka Samokovlije". U maju je u Fojnici planirana izložba dok će u okviru Internacionalnog festivala prijateljstva u augustu umjetnici slikati na temu "Drina u književnom opusu Isaka Samokovlije".

Isak Samokovlija rođen je 3. Septembra 1889. Godine u Goraždu koje je tada bilo dio austro-ugarskog carstva, u porodici sefardskih Jevreja. Porodica se doselila iz Samokova u Bugarskoj, po kojem dobijaju prezime – Samokovlija. Gimnaziju je završio u Sarajevu 1910. Godine, a medicinski fakultet u Beču 1917. Godine. Između dva rata radio je kao ljekar u rodnom gradu, potom u Fojnici ( 1921 – 1925.), a nakon toga u Sarajevu.