Print this page

Magacin Kabare pokrenuo projekt za mlade 'Potraga za sličnostima'

Zbog sveprisutnosti trenda u kojem se kroz politiku, školstvo i medije potenciraju različitosti među bh. etničkim skupinama, kreativni tim Udruženja Magacin kabare, uz podršku ambasade SAD-a, pokrenuo je projekt "Potraga za sličnostima" u koji su uključeni mladi iz Doboj Juga, Sanskog Mosta, Ljubuškog, Tomislavgrada, Lopara i Ribnika.

Formirani u četiri grupe koje se odnose na film, literaturu, slikarstvo i muzičku umjetnost mladi su unutar svojih sredina istraživali individualni i kolektivni identitet, te kulturno nasljeđe BiH. Njihova "Potraga za sličnostima" završava u Sarajevu gdje će od 16. do 20. januara u okviru petodnevnog kreativnog kampa nastaviti zajedničko istraživanje.

Polaznici kampa će uz pomoć svojih edukatora kreirati četiri različita umjetnička djela koja će 21. januara u obliku multimedijalnog performansa biti prikazana u Etnološkoj sali Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Organizatori navode da većina mladih koji učestvuju u projektu nikada nisu imali priliku da posjete glavni grad BiH, pa je zbog toga Sarajevo odabrano kao lokacija na kojoj će se odvijati najveći dio projekta.

Cijeli proces radionica, pripreme i premijere performansa će biti prikazan u obliku dugometražnog dokumentarnog filma i prikazan dva mjeseca od premijere performansa. 

Ulaz na performans "Potraga za sličnostima" je besplatan, najavili su organizatori.

( Izvor : Fena )