VIDEO : Alena Džebo proglašena najboljom glumicom na festivalu u Indiji

Bh. glumica Alena Džebo proglašena je najboljom glumicom na 9. filmskom festivalu u Jaipuru u Indiji u kategoriji za igrani film, za ulogu u ostvarenju Sabina K. Film oslikava ljubav i njezinu tragediju u poslijeratnom bh. društvu.

Spomenuti film je istinita bosanska priča nastala u režiji Amerikanca Cristobala Krusena, koja je na istom festivalu ovjenčana nagradom za najbolji ženski film, odnosno žensku priču, i to u istoj kategoriji.

- Svaka nagrada mi je draga, pa me tako i ova mnogo obradovala. No, super je da tamo negdje, na drugom kraju svijeta, ljudi prepoznaju dobru priču. Znači da je priča dovoljno univerzalna, sa temom u kojoj se žena, bez obzira gdje živi, može prepoznati. Drago mi je i da film još ima aktivan festivalski život. Nakon Hrvatske, film ide u distribuciju u Australiju, Brazil, Poljsku i Holandiju - kazala nam je Džebo.

Film Sabina K. govori o potresnoj istinitoj priči Sabine (Alena Džebo) koja, nakon razvoda braka, ostaje sama sa dvoje djece. Nedugo potom Sabina sreće Sašu (Alban Ukaj), starog prijatelja iz Armije BiH, u kojeg se i zaljubljuje. Ali nije sve tako bajno - Sabina je muslimanka, a Saša katolik. Njihove porodice se ne slažu sa tom vezom, a jedinu saveznicu imaju u starijoj ženi Ankici, čiji je sin ubijen u ratu.

Film govori o tragediji ljubavi koja, nažalost, ne može uvijek pobijediti mržnju i netoleranciju. Oslikava ljubav i njenu tragediju u poslijeratnom bh. društvu. Sniman je u Sarajevu, Mostaru i na Korčuli. Osim Džebo i Ukaja u filmu igraju i Senad Bašić, Enis Bešlagić, Feđa Štukan, Emina Muftić, Mirvad Kurić, Admir Glamočak, Jasna Diklić. Svjetsku premijeru imao je u sklopu Sarajevo Film Festivala. 

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik