Udruženje ˝Mladi Tuzle˝ i Pozorište mladih Tuzle najavljuju filmu "Ruža"

Udruženje "Mladi Tuzle" Tuzla i Pozorište mladih Tuzle se svake godine trude da djeci i mladima ponudi paletu različitih projekata, koji su od značaja za njihov razvoj i izgradnju zdravih ličnosti. Svake godine, grupa mladih ljudi se usmjeri na istraživanje potreba i problema mladih, te na osnovu rezultata istraživanja kreiramo različite projekte putem kojih nastojimo doprinijeti prevenciji, rješavanju ili informisanju o navedenim problemima..

O problemima u društvu kroz historiju, koji se i danas ponavljaju, najčešće je pisano u knjigama i romanima. U škole je uvedena obavezna školska lektira koja služi da unaprijedimo način razmišljanja, dugoročno mijenjamo stavove i mišljenje, te da se na taj način lakše naučimo suočavati sa različitim situacijama u životu. Djeca i mladi, usljed razvoja tehnologije i dostupnosti informacija sa interneta, sve manje čitaju knjige, ne dozvoljavajući pritom sebi da izvuku svoju pouku iz knjige, koja će ih pratiti kroz život.

Zbog svega toga, mi smo odlučili da na jedan drugačiji način dođemo do krajnjih korisnika i da putem snimanja kratkog filma dopremo do svijesti djece i mladih. Uzevši "Ružu" autorice Nure Bazdulj Hubijar - koja je dio lektire u osnovnim školama - kao osnovu za priču, odlučili smo ući u proces snimanja kratkog filma "Ruža", ističući pritom probleme i prijetnje koje nepravilni odnosi u društvu nose sa sobom.

"Ruža" je roman koji govori o predrasudama, o tome kako društvo odbacuje, "etiketira" i osuđuje dječaka koji je siromašan i povučen, o raspadu braka i svađama roditelja, posljedicama tih svađa i takvih odnosa, o raspadu zajedničke države, zajedničkih principa i vrijednosti življenja, te o kajanju koje, ako uslijedi kasno, nema efekte na promjenu situacije. Veoma često, u ovakvim situacijama, pomoć struke i psihoterapeuta nužno je potrebna za iscjeljenje i zdravo odrastanje, te se film dotiče informisanja mladih o profesiji psihologa prema kojoj djeca i mladi imaju strahove, predrasude, izbjegavanja...

Film je sniman u periodu decembra 2016. i januara 2017. na lokacijama Grada Tuzla.

Režiju filma potpisuje Adnan Mujkić, a scenario Amila Beširović.
U filmu igraju: Remira OSMANOVIĆ, Olivera BLAŽEVIĆ, Amila BEŠIROVIĆ, Emina GOLETIĆ, Adnan MUJKIĆ, Eldar ZUBČEVIĆ, Benjamin AVDIĆ, Amina ZAHIROVIĆ, Amila KADIĆ, Toni KRSTIĆ, Kemal FAZLIĆ, Saša PAVLOVIĆ, Sanja VULETA, Mustafa BEŠIĆ, Tarik KAČAPOR, Iva ŠIMIĆ, Amna SAKIĆ i Azur RAMAŠ. Kamermani su Benjamin Bakija, Dejan Gegić i Jasenko Stojaković, dok su za ton i rasvjetu zaduženi: Ademir Omerćehajić, Nermin Brković i Tarik Omerćehajić. Rekvizitu je pripremila Hana Džaferović, kostime Selma Ćatibušić. Šminku i frizure potpisuju: Meliha Hamzić, Emira Sočić, Ajdin Fejzić i Melisa Telarević.

Projekat podržali: Grad Tuzla, Fondacija tuzlanske zajednice i Akademija dramskih umjetnosti Tuzla.

Premijera filma zakazana je za mart/april 2017.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik