Print this page

VIDEO : Film Mirjane Karanović nagrađen u Trstu

Film “Dobra žena” Mirjane Karanović, debitantsko rediteljsko ostvarenje ove glumice, proglašen je najboljim na 28. Filmskom festivalu u Trstu

Film Mirjane Karanović proglašen je najboljim na osnovu glasova publike, koja i ocjenjuje filmove u međunarodnoj konkurenciji. Njen film “Dobra žena”, koprodukcija Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, imao je svjetsku premijeru na Sandensu 2016. godine.

Najboljim dokumentarnim filmom 28. TFF-a proglašen je “Communion” Ane Zamecke iz Poljske, a rumunski “Written/Unwritten” Adriana Silisteanua osvojio je nagradu za najbolji kratki film, saopštili su organizatori 28. TFF-a, održanog od 20. do 29. januara u Trstu.

Posebna počast na ovom festivalu odata je i ruskom reditelju Vitaliju Manskiju, kome je dodijeljena nagrada “Filmski bora.

Među glavnim gostima 28. TFF-a bio je i rumunski reditelj Kristi Puiu, kome je uručena nagrada Centralnoevropske inicijative, a prikazan je i njegov posljednji dugometražni film “Sieranevada”, nastao u koprodukciji sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Francuskom.

TFF je ove godine bio fokusiran na rumunsku i baltičke kinematografije.

U okviru 28. TFF-a, održana je i međunarodna scenaristička radionica (Eastweek), na kojoj je učestvovalo deset projekata iz Hrvatske, Slovačke, Bugarske, Poljske, Holandije, Makedonije, Česke i Italije, a nagrađeni su italijanski “Shadow Cone” (Luca Mastrogiovanni) i poljski “Parents” (Artur Wyrzkowsky).

Media