Print this page

VIDEO : Sutra u NP Tuzla predstava "Iza kulisa"

Tuzlanski ljubitelji teatra u utorak 07.februara 2017.godine sa početkom u 19:30 sati mogu pogledati komad ˝Iza kulisa˝, koji je prema tekstu Majkla Frejna režirao Jovica Pavić. Predstava ˝Iza kulisa˝ nije klasičan vodvilj, nego je predstava koja predstavlja ono što se dešava iza scene za vrijeme trajanja vodvilja na sceni.

Splet prizora na sceni i iza nje, u kojima publika vidi glumce u dva izdanja, čini predstavu originalnom, realnom, duhovitom i veoma dinamičnom. U više od dva i po sata, koliko traje predstava, njen tempo stalno raste do kulminacije u kojoj se teško razaznaje kada je glumac glumac a kada lik kojeg glumi. Predstava govori i o načinu stvaranja jedne predstave ali i nemogućnosti da ponekad, u momentu kada glumac stupa na scenu, svoj lični život ostavi iza nje. Ipak, dobrim glumcima, bez obzira na poteškoće to i uspijeva. Zanimljive su improvizacije s kojima se glumci u svom radu susreću a da publika i ne zna da su se baš na sceni glumci prilagođavali nekoj novonastaloj, često i neugodnoj situaciji.

˝Ovo je jedna lijepa prilika da se napravi predstava o onome što se zove fenomen-glumac. To je toliko komplikovano, ne umno, nego memorijski, odnosno zanatski, apsolutno traži zanatsku perfekciju˝, kazao je o predstavi reditelj Jovica Pavić.

U predstavi igraju Armin Ćatić, Nikolina Baškarad, Enver Hasić, Elvira Aljukić, Nenad Tomić, Ivana Perkunić, Ramira Osmanović, Milenko Iliktarević i Midhat Kušljugić.

Media