VIDEO : Otvorena izložba slika sa 17. Međunarodne likovne kolonije Breške

U Galeriji „Kristian Kreković“ u Franjevačkom samostanu u Tuzli otvorena je izložba slika nastalih na 17. Međunarodnoj likovnoj koloniji “Breške”. Izložba je otvorena u organizaciji Franjevačkog samostana Tuzla i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Tuzla.

U kalendaru kulturnih manifestacija originalnog programskog usmjerenja na području Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona, posebno mjesto zauzima Međunarodna likovna kolonija „Breške“.

Prošlogodišnja 17. Međunarodna likovna kolonija „Breške 2016”, ugostila je autore različitih likovnih poetika. U proteklim godinama živopisni Brežački kraj bio je inspiracija likovnim stvaraocima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Mađarske i Makedonije.

Međunarodna likovna kolonija “Breške” je među četiri dugovječne likovne kolonije u Bosni i Hercegovini a ove godine proslavit će svoje punoljetstvo, 18 godina postojanja.

U ovoj postavci koja sadrži oko 30 djela slobodne tematike predstavljena su djela umjetnika iz pet zemalja regiona. Izložba je otvorena u galeriji „Kristian Kreković“ u Franjevačkom samostanu u Tuzli koji je, uz tuzlansku podružnicu HKD „Napredak“, organizator tradicionalne kulturne manifestacije.

Uz prigodne besjede, veliki broj posjetitelja pozdravili su fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana i Nikola Čiča, predsjednik HKD „Napredak“. Zahvalili su se Vladi TK koja je prepoznala značaj kolonije i financijski je podržava. Izložbu radova sa 17. Likovne kolonije Breške otvorio ministar nauke, obrazovanja, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović.

Inače, sva djela nastala tijekom rada kolonije „Breške“, obogatila su fundus MLK „Breške“. Tokom sedamnaestogodišnjeg djelovanja kolonije ovaj fundus obogaćen je s oko 700 djela umjetnika iz velikog broja europskih zemalja. Dio radova se prodaje, a dobijeni novac koristi se za rad KŠC “Sveti Franjo” u Tuzli i za stipendiranje učenika i studenata po izboru HKD “Napredak”.

Posjetioci izložbe uživali su i u sjajnom nastupu mlade tuzlanske violinistice Katarine Pavljašević.  Izložba ostaje otvorena 15 dana, a iz HKD “Napredak” pozivaju sve ljubitelje umjetnosti da posjete i ovu Galeriju i pogledaju djela nastala na druženjima autora na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji.

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik