Sarajevska Hagada uskoro dostupnija javnosti

Sarajevska Hagada od šestog mjeseca ove godine bit će u prostoriji čiji će uslovi doprinijeti njenom očuvanju, a samim tim bit će dostupnija javnosti i posjetiocima Zemaljskog muzeja BiH.

Omogućeno je to zahvaljujući 150.000 KM vrijednom projektu koji su pokrenuli Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini i UNESCO.

Francuska ambasadorica u BiH Claire Bodonyi na konferenciji za medije izrazila je zadovoljstvo što kao država kulture učestvuju u projektu zaštite kulturnog naslijeđa BiH.

Navela je da je najljepša Hagada u Sarajevu i da se radi o značajnom historijskom blagu koje će nakon provođenja projekta, što je i osnovna namjera, biti dostupnije javnosti.

- Mi smo s UNESCO-om odlučili da napravimo prostoriju u kojoj će sarajevska Hagada biti čuvana - rekla je Bodonyi.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić zahvalio je što je prepoznata vrijednost najpoznatijeg muzejskog predmeta i što će ova institucija kulture na ovaj način biti dodatno promovirana.

Podsjetio je da dugo godina imaju problem s prostorijom u kojoj čuvaju Hagadu, ali da je bez obzira na to ona u dobrom stanju.

Naglasio je da je ovo primjer kako se pristupa prezentaciji blaga koja Zemaljski muzej čuva od 1888. godine.

Šef Ureda UNESCO-a za BiH Siniša Šešum rekao je da je osim obnove sobe planirano i da se uradi reprint Hagade, a sve u cilju da bude bliža javnosti.

- Ako je Hagada bliža posjetiocima muzej je otvoreniji i održiviji - kazao je Šešum te dodao da, iako je soba rađena 2002. godine, nije bilo uslova da Hagada bude dostupnija.

Sarajevska Hagada jevrejski je rukopisno-oslikani kodeks, nastao u drugoj polovini 14. vijeka na području sjeverne Španije. Na tlo BiH donijeli su je protjerani Jevreji Sefardi. Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik