VIDEO : Spašavanje jednog psa neće promeniti svijet, ali vaš život će se svakako promijeniti jer ćete vi postati cijeli svijet za tog psa

Tuzla nije iznimka kada je u pitanju dugogodišnji problem velikog broja pasa lutalica na ulicama. Jedni završe u tuzlanskom azilu, gdje čekaju na udomljavanje, a veliki broj njih je i dalje na ulicama grada. Njihova jedina 'mana' je što su došli u ruke pogrešnih vlasnika koji su ih, nakon što su im dosadili izbacili na ulicu, dok je jedan broj njih tamo i rođen nikad ne upoznavši kako je to biti voljen i pažen. Milioni takvih pasa eutanaziraju se svake godine u skloništima i šinterajima širom svijeta jer jednostavno nema dovoljno prostora i resursa za brigu o njima. S druge strane polemike na temu da li udomiti ili kupiti psa nikako ne jenjavaju, mada postoji milion argumenata koji govore u korist tih slatkih bića sa ulice koja mole za pomoć.

O tome svjedoči i priča Damira Altumambića kojem se slučajni susret s promrzlih i gladnim psićem zauvijek promijeniti život. Danas je Popi nezamjenjivi i ravnopravni član porodice Altumbabić. No, ljubav koju dobije Popi zna cijeniti i višestruko uzvratiti. Njena zahvalnost i odanost su nešto što naprosto fascinira i što je u očima njenih vlasnika izdiže čak i mnogo iznad pojednih ljudi. Malo ko može shvatiti da je zahvalnost tih pasa toliko velika da bi za svog vlasnika bez razmišljanja dali i svoj život. Sličnu priču ima i Šemsa Martinović. Ona, njena kćerka i muž koriste svaku priliku da pomognu psima na ulici, ne žale novac na njihovu hranu ili odlazak veterinaru i zato nemaju nikakve koristi osim tog lijepog osjećaja da su pomogli nekome koji vas preplavi kada vas pogledaju te tople i zahvalne pseće oči. Njihova priča započela je sa Lily, malenim mješancem čijim imenom su nazvali i solarij u porodičnom vlasništvu.

Danas se pas kupuje radi modnog diktata. Tada psići postanu živi modni dodatak, što znači da baš i ne hodaju po cesti, nego vise po rukama vlasnica, unezvijereno vire iz torbi. A komentari takvih vlasnika kako je njegov ljubimac kupljen i štoviše jako skupo plaćen živciraju svakog pravog ljubitelja životinja, koji na psa gleda iz posve drukčijeg ugla. Iako se i na ulici može pronaći i pokoji rasni pas, većinom su to mješanci. Jedistvena i neponovljiva bića, jer na svijetu nikako ne postoje dva ista mješanca, a svi su puni ljubavi koju će vam nesebično dati tek za malo vaše pažnje. Ukoliko razmišljate o nabavci psa razmislite o ovome. Spašavanje jednog psa neće promeniti svijet, ali vaš život će se svakako promijeniti jer ćete vi postati cijeli svijet za tog psa.

Sagovornici u prilogu Damir Altumababić i Šemsa Martinović.

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik