"Zmaj od Bosne" nagrađen ovacijama u BKC-u TK

Na sceni Bosanskog kulturnog centra u Tuzli sinoć je izvedena opera Zmaj od Bosne, muzičko – scenski spektakl u kojem je učestvovalo preko 100 izvođača. Tuzlanska publika imala je priliku uživati u ovom ostvarenju, u kojem učestvuju sva tri muzička ansambla sarajevskog Narodnog pozorišta, veliki Hor Opere i Balet, glumci i Sarajevska filharmonija.

"Zmaj od Bosne” je topla i intimna priča o liku i djelu Husein-kapetana Gradaščevića u tri čina, koja je na velika vrata nakon skoro 40 godina vratila operu u naš grad. Naime, u posljednja opera izvedena za građanstvo upriličena je 1979.godine. Istina, 2001 godine u BKC TK izvedena je Hasanaginca, ali je to izvođenje bilo zatvorenog tipa. Dvije godine kasnije Tuzla je bila domaćin i opere za djecu Aska i vuk. Tako da je Zmaj zapravo vratio sjaj operi u našem gradu. Zanimljivo je da Zmaja potpisuju upravo Tuzlaci. Kompozitor je Asim Horozić, dok je autor libreta Nijaz Alispahić.

Režiju ovog umjetnikog djela, koje govori o Husein-kapetanu Gradaščeviću, potpisuje Ozren Prohić, a dirigentica je Nada Matošević Orešković.

Publika je na kraju jakim aplauzom, koji je trajao skoro deset minuta, ispratila preko stotinu izvođača, na njihovom prvom gostovanju nakon Sarajevske premijere u decembru prošle godine i tri rasporedate reprize. Opera kojoj previđaju dug scenski život uskoro putuje u Skoplje i Ljubljanu.

Početak je ovo saradnje između Narodnog pozorišta Sarajevo i BKC TK, koja će biti nastavljena i u narednom periodu, pa će 30. marta u Tuzli biti izvedena baletna predstava Palčica, a Tuzlaci će sa ostvarenjem Balkanski špijun kod svojih prijatelja u Sarajevu gostovati 19. aprila.

Sagovornici u prilogu :

Nijaz Alispahić, autor libreta

Ozren Prohić , reditelj

Asim Horozić , kompozitor

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik