VIDEO : Teatar Kabare Fest Tuzla donosi devet predstava iz regiona

Petnaesti po redu Teatar Kabare Tuzla Fest (TKT Fest), pozorišni festival regionalnog karaktera, počinje 27. marta u Tuzli i trajat će do  4. aprila, a bit će izvedeno devet predstava raznih žanrova gostujućih teatara iz susjednih zemalja.

Umjetnički rukovodilac Teatra Kabare Tuzla Vlado Kerošević izjavio je za Fenu da je 15. TKT Fest i godišnjica osnivanja Teatra Kabare Tuzla, jer je TKT kao scena UG Teatra soli Tuzla osnovan na Svjetski dan teatra, 27. marta 2002. godine.

Po njegovim riječima, na TKT Festu prikazano je oko 150 predstava proteklih deceniju i po.

“Kada je u pitanju ovaj festival, profilirao se ozbiljan kritički i javni interes u Gradu Tuzli, pa i u BiH, jer je to jedina manifestacija u BiH koja se događa u povodu Svjetskog dana teatra”, kaže Kerošević.

Na ovogodišnjem TKT Festu bit će izvedeno devet gostujućih predstava, jer je namjera organizatora bila da povodom 15. godišnjice kompletnu pažnju posveti gostima.

Festival će biti otvoren pozorišno-dokumentarnom izložbom “15 godina festivalske čarolije“ autora Srđana Vukadinovića, nakon čega će biti izvedena predstava “Konstelacije”, u produkciji Ateljea 212.

Drugog dana festivala bit će izvedena predstava Kazališta Moruzgva iz Zagreba “Kako život”, komedija o trećoj  životnoj dobi u kojoj nastupa četvero prvaka iz tri kazališta: Siniša Popović, Biserka Ipša, Vinko Kraljević, Ecija Ojdanić.

Predstava “Sirena i Viktorija” autora Aleksandra Galina, za koju režiju potpisuje Radoslav Milenković, a rađena je u produkciji Dorćol Platza iz Beograda, bit će izvedena trećeg dana festivala, a dan nakon toga, 30. marta predstava Zijaha Sokolovića “Glumac je.. Glumac je.. Glumac“, kojom se obilježava 40 godina od njenog prvog izvođenja.

Petog dana festivala tuzlanska publika će moći pogledati komediju “Krtica Martin” Kazališta Virovitica, koja govori o zagorskom mentalitetu, u kojoj uloge tumače Draško Zidar i Gordana Evačić, a dan poslije monodramu “Kod kuće/ Kabul” u produkciji Narodnog pozorišta Beograd, u kojoj igra prvakinja drame Dušanka Stojanović Glid.

Na repertoaru TKT Festa je i duodrama “Desnica: Igra proljeća i smrti“ autora  Vladana Desnice u povodu 50 godina od  njegove smrti, a u  kojoj je tematiziran njegov roman “Proljeća Ivana Galeba”, u produkciji Teatra Verdi, kao i predstava “Taximetar” u produkciji Teatra Exit Zagreb, u kojoj igraju Tuzlak Zijad Gračić i Robert Budak.

Festival će biti zatvoren 4. aprila predstavom “Indigo” u produkciji Smart Studia i Grad Teatar Budva-Beograd, u kojoj igradu Branislav Lečić, Danica Maksimović i Marija Vicković. Te večeri će biti proglašen i pobjednik festivala, odnosno najbolja predstava po ocjeni publike.

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« July 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prijava

Korisnik