U Tuzli promovisana knjiga "Mom srebreničkom heroju"


U Tuzli je promovisana knjiga "Mom srebreničkom heroju". Riječ je o djelu Sabine Hodžić-Mehmedović koja je kao devetogodišnja djevojčica preživjela genocid u Srebrenici i izgubila sve muške članove porodice i sa opčeve i majčine strane. Njena životna misija je da se ne zaboravi i ne ponovi Srebrenica.


Sabina Hodžić-Mehmedović preživjela je srebrenički genocid kao djevojčica.

-Da kao devetogodišnaj djevojčica, tog sam kobnog jula 1995. ostala bez 13 meni veoma bliskih osoba, među kojima je i moj otac Sabit. Svakog 11. jula to mi je zadatak i obaveza da odem i posjetim njegov mezar, kazala je Sabina Hodžić-Mehmedović.

Sve tegobe koje prate nju i njenu porodicu nakon genocida odlučila je pretočiti u knjigu. Knjiga „Mom srebreničkom heroju“ objavljena je 21 godinu nakon stravičnih dešavanja. Prije objave prvi je knjigu u ruci imao profesor Hazim Karić.

-Rad odnosno knjigu sam dobio prije nego sam Sabinu upoznao. Utisak je na mene ostavila količina emocije sa kojom ona piše. Ova knjiga je hrabar potez mlade žene koja je htjela, smogla snage, sjela i napisala svoja sjećanja i osjećanja koja je prate kroz život, od momenta kada se rastala od svoga oca pa do danas, istakao je profesor Hazim Karić, promotor.

Knjiga „Mom srebreničkom heroju“ zapravo je i svojevrsni dokument .
Predstavlja hronologiju jedne porodice koja je skoro pa uništena u cijelosti u genocidu u Srebrenici. Autorica knjige navodi da je njena životna misija je da se ne zaboravi i ne ponovi Srebrenica.

-Željela sam postaći mlade da kroz knjigu živi Srebrenicam, da se ne zaboravi. Srebrenica nije samo 11. juli Srebrenica je svaki dan, kazala je Hodžić-Mehmedović.

O knjizi „Mom srebreničkom heroju“ koja će se uskoro naći u knjižarama su govorili i TV voditelj Fikret Hodžić i paihoterapeutkinja Samira Selesković. Promociju su muzički uljepšali članovi hora El–Aziz pod rukovodstvom profesorice Esme Kapetanović.

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik