Imate li predsrasude o sirovoj hrani?


U Tuzli je nedavno upriličeno druženje i radionica sirove hrane sa legendarnom Majom Volk. Ova svestrana dama, koja putuje, piše, istražuje, u Tuzli je po drugi put. S razlogom da, kako kaže podijeli iskustva, inspiriše ljude i sruši predrasude o zdravom.


Predrasude nas veoma često koče da isprobamo nešto drugo. Moju o sirovoj ishrani srušila je svestrana Maja Volk. Na radionici koju je po drugi put upriličila u Tuzli ponudila mi je jedan zeleni šejk koji sam zdušno ispila do kraja. Sa mnom se slaže i Merima Bosankić.

-Majin napitak je idealan. Mada se ja u principu hranim se i pijem kojekakve šejkove. Učesnica sam radionice i vjerovatno ću preći na sirovu hranu, istakla je Merima Bosankić.

Merima je već neko vrijeme vegetarijanka. Odbila je da bude dio statistike i odlučila je živjeti! Uprkos dijagnozi zadnjeg stadija karcinoma živi kvalitetnije i više nego ikada. Probati nešto drugo i u problemu naći dar, dio je mota kojeg se drži. Zajedno u ovoj priči je i nevjerovatna Milica Silaj. Ona je prvi put, prije 15-ak godina preživjela rak grla. Zbog čega je, naglašava, izgubila glas.

-Drugi put sam prebolila karcinom dojke odbila sam hemoterapiju i zračenje i onda sam počela da se bavim alternativnom medicinom i ishranu sam promijenila i po drugi put sam na radionici Maje Volk, kazala je Milica Silaj.

Radionica je sve osim klasične. Uz praktičnu izradu sirove hrane, tu su savjeti za bolji i duži život, vježbe i šaljive priče.

-Moja misija nije da naučim ljude, nego da ih inspirišem, da im srušim predsradue za zdravo i da im ukažem na njihovu odgovornost za ono što im se dešava. Ništa to ne pada sa neba, nego je posljedica loših misli, loših navika, osjećanja, itd., istakla je Maja Volk.

Maja ne krije da je teška borba sa rakom grla prije par godina, promijenila iz korijena, ali joj je donijela i potpuno nove navike koje su je učinile srećnijom.

-Ja dnevno unesem 30 različitih namirnica. To djeluje mnogo. Međutim, to je sve na izvolite. 5-6 vrtsa ulja, 5-6 vrsta voća, povrća tu smo već na 15 dodamo začinsko bilje, eto nas na 20. Tako da je hrana mnogo raznovrsnija, u bojama je. Sve boje se gube kuhanjem, tako da ovdje jedemo u duginim bojama. Nešto je crveno, nešto ljubičasto, zeleno, žuto. Uvijek prazan stomak, crijeva, a krv puna energije, to je ta cijela priča, pojašnjava nam Maja Volk.

Pojašnjava da sirova ishrana nema klasične obroke. Ima lakše i nešto teže koji se prave sa orašastim plodovima. Može da bude blendirano, sjeckano, sve je,kaže, do vas i vaše mašte. Ako mislite da je sirova hrana dosadna i hladna grdno se varate. Dokazuje to njen recept idealan za hladne dane.

-Jedna topla čorba, koja nije kuhana, meni je omiljena. To je šaka badema, tikvica, bijeli luk, ljuta paprika, biber i peršun, malo tople vode ..rrrrrkkkkkkk i dobijete toplu krem čorbu, objašnjava nam Maja Volk.

Njenih jednostavnih recepata pridržava se već duže vrijeme Tuzlanka Milica Silaj.

-Njeni recepti puno su mi pomogli da zamijenim mliječne proizvode, jer ništa od mliječnih proizvoda ne jedem. Meso ne jedem i tako su mi njeni proizvodi zamijenili mlijeko koje pijem od badema, sir pravim od suncokretovih sjemenki, pravim sebi kajmak i tako, kazala nam je Milica Silaj.

Neuobičajena radionica o sirovoj hrani u Tuzli okupila je neobične osobe, hrabre, jednostavne i pune života. Završena je uz poruku da si pružite priliku probati nešto novo, drugačije i bolje.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik