U Tuzli otvorena izložba fra Perice Petra Vidića

U Galeriji "Kristan Kreković" otvorena je izložba slika fra Perice Petra Vidića. Samostalnu izložbu fra Vidića organizovali su Franjevački samostan sv. Petra i Pavla i HKD Napredak, glavna podružnica Tuzla. Izložba se može pogledati nardene tri nedjelje.


Fra Perica Vidić predstavio je 26 umjetničkih djela slikanih raznim tehnikama; ulja na platnu, akril na platnu i suhi pastel. Kad je riječ o motivima, ima ih raznih, no, kako ističe autor, najviše ih ipak dolazi iz prirode, budući je priroda ipak nešto najljepše.

-Kao što u obitelji vas privlače i paze roditelji i imamo ljubav prema njima, braći i sestrama, tako i ja svu svoju ljubav koju sam gajio prema njima, gajim i prema prirodi. Uživao sam u prekrasnim zimama koej sam doživio kao dijete u rodnom Sarajevu, ljetima na Vrelu Bosne. Priroda je nevina, a čovjek može pogriješiti, pojašnjava fra Perica Petar Vidić, autor izložbe.

Izložba je upriličena u Galeriji "Kristian Kreković" u organizaciji Franjevačkog samostana i tuzlanske podružnice HKD "Napredak".

-Nama je čast i zadovoljstvo da ovaj put Tuzli i TK možemo ponuditi jednu prelijepu izložbu kakva je fra Perice Petra Vidića. Fra Perica Vidić do sada je imao oko stotinu samostalnih izložbi kako u zemlji, tako i u inostranstvu. On u svom fundusu ima preko 1000 umjetničkih djela i sigurno je da svojim radom ostavlja neizbrisiv trag na umjetničkom prostoru Bosne i Hercegodine, kazao je Nikola Čiča, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” iz Tuzle.

Autora i goste pozdravio je i samostanski gvardijan fra Mario Divković. U ime Vlade TK, koja jepružila novčanu podršku radu HKD „Napredak“, kratku besjedu održao je premijer Bego Gutić. O umjetnikovom djelu govorio je likvoni umjetnik Ćazim Sarajlić, nekadašnji direktor Međunarodne Galerije portreta u Tuzli. Postavku je otvorio generalni konzul Republike Hrvatske u BiH Ivan Bandić. Izložba u Tuzli kao i sve Vidićeve postavke su humanitarnog karaktera.

-Nema ništa ljepše u životu, nego usrećiti nekoga. Prestanite se baviti politikom, egoizmom. Stvoreni smo da pomažemo i usrećujemo druge. To je moj motiv i zbog toga sve ovo i radim, istakao je fra Perica Petar Vidić, autor izložbe.

Fra Petar Perica Vidić rođen je 1938. u Sarajevu. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, klasičnu gimnaziju u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Studij filozofije i teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. 60-tih godina prošlog vijeka radio je u ateljeima akademskih slikara Gabrijela Jurkića i prof. Stane Kregara. Pohađao je Akademiju likovnih umjetnosti u Beču. Od 1970 predavao je likovnu umjetnost, a kasnije i povijest umjetnosti na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. U franjevačkoj zajednici Bosni Srebrenoj vršio je mnoge dužnosti, najviše kao odgojitelj mladih franjevaca. Od 2000. godine je predsjednik Matice hrvatske u Sarajevu. Član je također mnogih društava. Od 1995. član je Akademije nauka i umjetnosti BiH. Izlagao je više puta na zajedničkim izložbama.

Izložba far Perice Petra Vidića u Galeriji "Kristan Kreković" u Tuzli se može pogledati nardene tri nedjelje. Nakon Tuzle njegova djela biće postavljena u Neumu, Mostaru, Stocu i još nekim mjestima.

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik