Tuzlanski karnevalčić inspirisan likovima iz knjiga


Na završnoj večeri festivala "Vezeni most" upriličen je Tuzlanski karnevalčić. Mnoštvo zanimljivih maski i kostima inspirisanih likovima iz dječije literature, našli su se u veseloj povorci. Najbolje maskirani nagrađeni su knjigama za djecu.

U veseloj povorci Tuzlanskog karnevalčića u okviru Dječijeg festivala „Vezeni most“ izdvojio se kostim Zoroa koji je dobio najviše ocjene. Kostim misterioznog čovjeka koji se maskira u crno, kako bi zaštitio najugroženije, pripada Edinu Memiću, učeniku Osnovne škole „Slavinovići“.

-Ideja Zoroa je moja, volim njegov lik, a mama mi je pomogla tako što mi je sašila kostim, pojašnjava nam Edin Memić, dobitnik nagrade za najbolji kostim.

Još jedna mamam, djevojčice Sare učestvovala je u izradi kostima vraga.

-Mama mi je pomogla i kupila je vražije uši i jako mi se sviđa kostim, objašnjava Sara, učenica Osnovne škole „Slavinovići“.

Onima starijim nije trebala pomoć mame, samo malo više vremena i truda.

Ovu masku sam gledala na društvenim mrežama i tri sata sam provela da je napravim, kaže nam Ivona Kovačević, dobitnica nagarade za masku vještice.

Vlasnici najboljih maski i kostima dobili su na poklon knjige. U žiriju koji je odlučivao o tome našla se učiteljica u penziji Devla Alijusić.

-Da zadovoljna sam maskama, prezadovoljna sam, zapravo. Žao mi je što nije bilo više nagrada. Da se ja pitam ja bih svakoj maski i kostimu dala po jednu nagradu i za mene svi su pobijedili, kazala je Devla Alijusić, članica žirija.

Pobjednicima su se nagrade dopale jer, kažu vole karnevale, vole i da čitaju. Evo i zašto:
-Volim da čitam. Još kao mali sam znao da čitam. Ima raznih priča i jako je zanimljivo, kazao nam je Dino Mujanović, također jedan od nagrađenih za masku zombija.

Njegovo mišljenje dijele i nešto stariji učenici.

-Volim da čitam, a i da se maskiram zato što mogu da budem kreativna. Ima mnogo mojih ideja u ovoj masci koju sam napravila. N ate ideje došla sam upravo zahvaljujući čitanju. IZ knjiga se mnogo toga može naučiti, pojašnjava, Ivona Kovačević, nagrašena za masku vještice.

Tuzlanski karnevalčić u okviru Dječijeg festivala „Vezeni most“ završen je uz poruku da vas čitanje može učiniti bogatijim, u svakom smislu te riječi.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik