Nagrada Mali princ za antiratni roman


Na završnoj večeri festivala „Vezeni most“ u Tuzli dodijeljena je nagrada „Mali princ“ za najbolju dječiju knjigu objavljenu prošle godine u regionu. Posao žirija nije bio nimalo lagan, s obzirom, da su autori osam nominiranih knjiga, već osvojili gotovo sve značajnije nagrade u svojim zemljama.


Nagradu "Mali princ" za najbolju dječiju knjigu objavljenu 2015 u regionu osvojila je Jasminka Petrović iz Srbije za knjigu " Leto kad sam naučio da letim.

-
Na ivica sam suza od dobrote i ljepote. Ovo je meni drugi 'Mali princ', jer sam 2007. godine istu nagradu dobila za knjigu 'Ovo je najstrašniji dan u mom životu'. Drago mi je što žiri, Tuzla i 'Vezeni most' umiju da prepoznaju prave vrijednosti, jer su obje moje knjige nagrađene i od djece. U Srbiji postoji dječiji žiri i ja mnogo vjerujem njima. Nagrada se dodjeljuje knjizi, a ne piscu, što smatram mnogo važnim, kazala je nagrađena književnica Jasminka Petrović.

Riječ je o antiratnom romanu koji govori o djevojčici Sofiji, koja iz Srbije kreće u Hrvatsku na Hvar i tamo otrkiva da ima porodicu. To je priča koja je mogla da se desi bilo gdje u Tuzli, Mariboru, Torontu, kaže književnica, svugdje tamo gdje ima mješovitih brakova. Ono što je važno je da dječiji pisci ne smiju stati ni na čiju stranu osim na dječiju, istakla je književnica.

Ilija Nikčević iz Crne Gore dobio je nagradu „Mali princ za debitanstsku knjigu „Krtica i sunce“.

-Moram priznati nisam očekivao ovako nešto. Prvi put sam u Tuzli i prvi put na ovakvoj vrsti takmičenja. Knjigu sam objavio na nagovor prijatelja. Prvo sam napisao tekst, a potom se pozabavio i ilustracijom. Nisam očekivao i moram reći, iako je fraza, da mi je ovo samo poticaj za dalje. Sad imam potvrdu da to u što sam se upustio vrijedi i da idem u tom pravcu, kazao je nagrađeni debitant Ilija Nikčević.

Na završnoj večeri Dječijeg festivala „Vezeni most“ uručena je i nagrada "Mali princ" književniku Zejćiru Hasiću za stvaralački doprinos razvoju dječje literature.

-Ovo je jedan lijep trenutak, jer je to nagrada za ono što najviše volim, a to je pisanje za djecu i nagrada za način na koji to radim. Želim da dejci koliko to mogu djetinstvo i odrastanje učinim lakšim i usporim to odrastanje čineći da i sam što duže ostanem dijete. Izgleda da sam u tome uspio, pojasnio nam je nagrađeni književnik Zejćir Hasić.


Autori osam knjiga nominiranih ove godine već su osvojili gotovo sve značajnije nagrade u svojim državama. Žiri i organizatori nisu imali lagan posao, ali se trud isplatio.

-Sve se završilo sa puno emocija, igre, radosti i toplih susretanja sa djecom, kreativcima i umjetncima koji se sa jednom posebnom toplinom obraćaju djeci. Sve je proteklo u ushićenju što pokazuje da je djeci, ali i odraslima u jednom sivom vremenu potrebno nešto relaksirajuće, veselo i što puni dušu, izjavio je na kraju manifestacije Šimo Ešić, direktor festivala „Vezeni most“.

Cilj nagrade Mali princ je isticanje doprinosa pojedinaca razvoju kulture, čime se poboljšava kvaliteta života u lokalnoj zajednici i pružaju pravi uzori mladima. 13. međunarodni festival u slavu knjige i umjetnosti donio je i radost hiljadama učenika koji su se družili s književnicima i pjesnicima u školama u Kladnju, Lukavcu, Kalesiji, Gradačcu, Banovićima, Srebreniku, Živinicama , Maglaju, Brčkom i Tuzli.

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik