Almira Šehić

Almira Šehić

Petnaesti po redu Teatar Kabare Tuzla Fest (TKT Fest), pozorišni festival regionalnog karaktera, počinje 27. marta u Tuzli i trajat će do  4. aprila, a bit će izvedeno devet predstava raznih žanrova gostujućih teatara iz susjednih zemalja.

Umjetnički rukovodilac Teatra Kabare Tuzla Vlado Kerošević izjavio je za Fenu da je 15. TKT Fest i godišnjica osnivanja Teatra Kabare Tuzla, jer je TKT kao scena UG Teatra soli Tuzla osnovan na Svjetski dan teatra, 27. marta 2002. godine.

Na sceni Bosanskog kulturnog centra u Tuzli sinoć je izvedena opera Zmaj od Bosne, muzičko – scenski spektakl u kojem je učestvovalo preko 100 izvođača. Tuzlanska publika imala je priliku uživati u ovom ostvarenju, u kojem učestvuju sva tri muzička ansambla sarajevskog Narodnog pozorišta, veliki Hor Opere i Balet, glumci i Sarajevska filharmonija.

Rotaract klub Lukavac organizovao je humanitarni koncert virtuoza na klasičnoj harmonici, magistra Dušana Sekulića u sklopu turneje „Ljubav nije samo riječ”. Koncert je izazvao veliko interesovanje publike pa je sala bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Sam koncert Dušana Sekulića i benda je muzički spektakl koji vas u konačnici ostavlja bez daha. Sve vrijeme vas drži na ivici stolice dok ste u iščekivanju novih tonova i dešavanja. Bend svojom energijom i predanošću nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a maestralnost, vrcavost i virtuoznost Dušana Sekulića zadovoljio je i najzahtevnije uho i oko.

Tuzla nije iznimka kada je u pitanju dugogodišnji problem velikog broja pasa lutalica na ulicama. Jedni završe u tuzlanskom azilu, gdje čekaju na udomljavanje, a veliki broj njih je i dalje na ulicama grada. Njihova jedina 'mana' je što su došli u ruke pogrešnih vlasnika koji su ih, nakon što su im dosadili izbacili na ulicu, dok je jedan broj njih tamo i rođen nikad ne upoznavši kako je to biti voljen i pažen. Milioni takvih pasa eutanaziraju se svake godine u skloništima i šinterajima širom svijeta jer jednostavno nema dovoljno prostora i resursa za brigu o njima. S druge strane polemike na temu da li udomiti ili kupiti psa nikako ne jenjavaju, mada postoji milion argumenata koji govore u korist tih slatkih bića sa ulice koja mole za pomoć.

Za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 20 godina od postojanja i rada Bosanskog kulturnog centra Tuzla u ponedjelak 27. februara na velikoj sceni premijer će biti izvedena predstava „Bosanska bajka“ u režiji Nedima Malkočevića i produkciji Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona. Predstava je autorski projekat glumca Nedima Malkočevića, a namijenjena je za djecu osnovnih škola, da na jedan bajkovit, edukativan, zabavan i inspirativan način uputi osnovce u bosansku historiju, tradiciju i ljepotu, te afirmiše potrebu za brigu o bosanskom jeziku i kulturi.

Nakon postavke kojom su podsjetili na žrtve Holokausta polaznici škole slikarstva Fikreta Jahića Vršanina koja djeluje pod krovom O.Š. Sjenjak najavljuju novu izložbu. Povodom Dana nezavisnosti BiH u utorak sa početkom u 11 sati u Arhivu TK ljubiteljima umjetnosti svojim radovima predstavit će se desetak talentovanih polaznika ove škole. Među njima, tvrdi Vršanin, ima velikih talenata te posjetioci neće imati dojam da gledaju postavku učenika jer su njihova djela na mnogo većem nivou. Paralelno sa školom Sjenjak slikarska radionica Fikreta Jahića Vršanina djeluje i u Behram begovoj medresi u Tuzli,a radovi njihovih učenika također će naći mjesto u ovoj postavci.

Nakon ogromnog uspjeha mjuzikla za sve generacije Annie, čija je repriza planirana 3. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo, Institut za muziku, teatar i multimediju (iMTM) počinje pripreme za peti po redu mjuzikl, čija je premijera planirana za kraj godine.

Nagradu američkog ogranka PEN-a za književno djelo u 2017. godini dobio je sarajevski romanopisac, esejist i kritičar Aleksandar Hemon za usmenu historiju o bh. izbjeglicama "How Did You Get Here?: Tales of Displacement".
"Kako u političkom, tako i u nacionalnom diskursu prema kojima je PEN centar okrenut, nastavljamo podržavati mjesto koje humanost ima u koherentnom dijalogu. Mnogi dobitnici ovogodišnjih nagrada istraživali su društvene teme koje su na vrhu naše nacionalne svijesti", stoji u saopćenju predsjednika PEN centra u Americi Andrewa Solomona.

Predstava je nastala u produkciji Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli i Teatra Kabare Tuzla, a biće odigrana u petak ( 24.02.2017.), s početkom u 19:30 sati. Predstava govori o dva čovjeka koji se sreću u parku jednog nedeljnog popodneva, njihovim životima i jednoj klupi. Vrijeme kapitalizma dovodi do sve većeg razdora među ljudima, dovodi do otuđenja i samim tim čovjeka pretvara u životinju ili biljku koja samo vegetira u svom sigurnom prostoru Američkog sna.

U BZK “Preporod” u Gradačcu će u petak, dana 24.02.2017.godine sa početkom u 18h, biti organizovana književna večer, istaknutog BiH književnika prof.Nijaza Alispahića. Ovom prilikom bit će provirana njegova knjiga: “LIBRETO PRVE BOŠNJAČKE OPERE, “ZMAJ OD BOSNE”.Pozivamo Vas da prisustvujete ovoj kulturnoj manifestaciji, veoma značajnoj za historiju i kulturu bošnjačkog naroda.

Stranica 1 od 34

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Prijava

Korisnik