Najavljene nove akcije ekološkog projekta "Zajedno za čiste vode BiH"

Ekološki projekt „Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine“ u organizaciji kompanija Bingo i Henkel održava se već treću godinu zaredom. Ove godine u projekat se uključio u ronilački klub Bosna, koji će biti zadužen za akcije čišćenja voda.  Biće provedene na pet lokacija širom Bosne i Hercegovine.

Projekat „Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine“ pokrenut je krajem 2014. godine kako bi se ukazalo na problem zagađenih rijeka u Bosni i Hercegovini Ove godine cilj projekata je organizovati akcije čišćenja voda na čak pet lokacija, i to na Boračkom jezeru, Jezeru Kop u Šićkom brodu, Ramskom, Plivskom jezeru i u dijelu korita rijeke Drine. Akciju će provesti ronilački klub „Bosna“, a za zbrinjavanje otpada zaduženo je društvo Eko život.

"Boce, gume, plastike su u principu čestice mikro plastike koje ulaze u organizme ribe i izrazito su štetne i nezdrave nama za jelo. E sada, koja je to količina imamo jako dobro ekipu biologa koji rade s nama i po tom pitanju radimo određena istraživanja. Imamo neki otpad koji je dobro ostaviti dole i služi kao stanovipte za određene vrste i najbolje ga je ne dirati2, istakao je Hrvoje Gavrančić, predsjednik ronilačkog kluba „Bosna".

"Cilj Eko života jeste da se što više otpada kojeg i ronici izvade iz rijeka pokuša reciklirati. Mi znamo da su to plastične boce, da je to metal, da su to gume, moramo ih zbrinuti na propisan način", dodala je Vedrana Biberović, projekt menadžerica Eko života.

U ekološku akciju mogu se uključiti svi građani Bosne i Hercegovine kupovinom Henkelovih proizvoda u Bingo marketima. Ova akcija trajat će do 31. decembra.

"Volumen prodaje ekološki prihvatljivih prizvoda se zadržao na nivou od prethodnih godina. Mi smo kao kompanija koja je društveno odgovorna na svim poljima odlučili da s Henkelom ovo preraste u tradiciju, odnosno tradiconalni projekat" istakala je Tatjana Paunovski, rukovodilac službe marketinhga BINGO.

Akcije čišćenja voda u sklopu projekta "Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine" bit će realizovane u prvoj polovini 2017. godine.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik