Sutra postepeni porast zagađujućih materija u zraku

Povoljni meteorološki uvjeti s aspekta kvaliteta zraka potrajat će još danas, a sutra se očekuje postepeno pogoršanje uvjeta (stabilizacija atmosfere, slabljenje vjetra i moguća pojava temperaturnih inverzija), kada se očekuje ponovni porast koncentracije zagađujućih materija u zraku, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom jučerašnjeg dana nastavljen je trend stanja kvaliteta zraka kakav je evidentan u prvim danima nove godine. Jučerašnji vjetar i snježne padavine su do poslijepodnevnih sati uticale na znatno smanjenje koncentracije polutanata u zraku. Vrijednosti koncentracije zagađujućih materija, na većini mjernih mjesta osciliraju te se tokom istog dana evidentiraju periodi sa izuzetno zagađenim i periodi s čistim zrakom.

I pored toga, srednje dnevne vrijednosti koncentracija lebdećih čestica (prašine) u zraku su bile iznad propisanih pragova na svim mjernim mjestima osim na Ivan-Sedlu, a sumpordioksida u Zenici i Živinicama.

U poslijepodnevnim satima poboljšan je kvalitet zraka na svim mjernim mjestima osim u Živinicama. Takvo stanje je zabilježeno i jutros do 9 sati.

Za provedbu koraka i mjera sprečavanja prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.

(FENA)

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik