Obrtnici ove godine očekuju prijeko potrebne izmjene Zakona o obrtu

U Obrtničkoj komori Tuzlanskog kantona zadovoljni su proteklom godinom u kojoj su ispunili skoro 100 odsto od zavrtanog plana i programa rada. Realizovane su posjete sajmovima u Minhenu i Celju, zainteresovanim je predstavljen obrt u svih 13 općina Tuzlanskog kantona a uticali su i na odluku da obrtnici na javne pozive za dodjelu sredstava apliciraju besplatno, bez trošenja novca na potrebnu dokumentaciju. Ove godine očekuju izmjene federalnog zakona o obrtu kako bi obrtnici konačno mogli uvoziti i izvoziti svoju robu, bez posrednika.

U ovoj godini Obrtnička komora želi bliže prići obrtnicima, kako bi oni imali više koristi od komore. Protekle godine je ostvarena dobra saradnja, te s tom praksom žele nastaviti i u 2017. godini. Naime, zainteresiranim obrtnicima je omogućena posjeta sajmova u Minhenu i Celju, te izlaganje proizvoda na besplatnom štandu komore u Tuzli, Bihaću, Goraždu, Vinkovcima i Đakovu. Zajedničkim radom sa Vladom i Ministarstvom razvoja i poduzetništva TK, obrtnici su na njihove javne pozive mogli besplatno aplicirati. Za dokumentaciju su se pobrinuli u ministarstvu.

-    U kantonalnom Ministarstvu zaštite okolice obrtnici nisu mogli aplicirati za ajvna sredstva. Mogla su aplicirati javna preduzeća, udruženja a obrtnici nisu imali pravo. Mi smo upornim radom, premo ministra i premijera, uspjeli da namolimo Vladu da se to promijeni i u 2016.godini obrtnici su mogli da apliciraju za ajvna srestva i u ekologiji, kazao je Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore TK.

Također su, preko federalne Obrtničke komore i resornog ministarstva, tražili izmjene Zakona o obrtu, koji je izglasan 2010.godine.

-    Mi smo kao Obrtnička komora dali 39 primjedbi na Zakon o obrtu koji je na snazi. Nadamo se da će veliki broj tih primjedbi se uvažiti u novom zakonu. Najinteresantnije je da obrtnik ne može uvoziti i izvoziti. To je banalna glupost da obrtnik može sve živo raditi ali ne uvoziti i izvoziti, pojasnio je Babić.

Na Izmjenama Zakona će insistirati i ove godine. Jer, da bi svoj proizvod mogao prodati u inostranstvo, obrtnik mora imati posrednika što mu dodatno podiže cijenu i on gubi konkurentnost na tržištu. Izmjene ovog zakona očekuju polovine ove godine.  

Više u video prilogu:

Sagovornik: Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore TK

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik