Mektić: Nije bilo protuzakonitog djelovanja OSA-e

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ocijenio je izuzetno značajnim za cjelokupne odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije to što je Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH danas, a po okončanju istrage, utvrdila da OSA ni na koji način nije djelovala protuzakonito, odnosno da u svom djelovanju nije preduzimala bilo kakve nezakonite mjere i radnje, kao i da nisu prisluškivani zvaničnici R Srbije.

- To je veoma značajno zbog toga što je u posljednjih nekoliko dana jedan broj pojedinaca, a tu prije svega mislim na Stevandića, Galijaševića i još 'neke tzv. eksperte', tvrdio da je bilo tajnog, neovlaštenog prisluškivanja, odnosno 'operativnog prodora prema R Srbiji', optužujući pritom kadrove iz reda srpskog naroda u okviru ovlaštene agencije, a danas je to demantirano - kazao je Mektić u izjavi za Fenu.

Dodao je da su dezinformacije plasirane od pojedinaca utjecale na odnose dviju zemalja na političkom i sigurnosnom nivou.

Ministar Mektić je izrazio očekivanje da će nakon završetka spomenute istrage Srbija i BiH nastaviti graditi i unapređivati odnose u atmosferi  povjerenja i na obostrano zadovoljstvo.

Istovremeno, pozvao je nadležno tužilaštvo da, sada kada je utvrđeno da je dokument OSA-e zakonit, odnosno da ova agencija ni na koji način nije djelovala protuzakonito, promtno reagira i utvrdi odgovornost pojedinaca koji su povjerljivi dokument 'iznijeli u javnost'.  

Podsjetimo, članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH razgovarali su danas u Sarajevu sa čelnicima ove agencije o pitanjima u vezi s predmetom kodnog naziva "Ušće", a nakon sastanka je istaknuto kako je utvrđeno da nije bilo prisluškivanja građana i funkcionera Republike Srbije.

Usto je utvrđeno da je dokument koji je 'procurio' u javnost o aktivnostima i kontraobavještajnom djelovanju autentičan, a najavljeno je i provođenje istrage unutar OSA-e zbog 'curenja' povjerljivih dokumenata u javnost.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik