Set federalnih zakona iz oblasti finansija, u fokusu su razgovora kantonalnih sa federalnim premijerom (VIDEO)

Zakon o porezu na dohodak, Zakon o pripadnosti javnih prihoda, kao i Analiza parafisklanih nameta koji opterećuju privredu, u ovoj će godini biti u fokusu djelovanja različitih nivoa vlasti u Federaciji BiH. premijer TK Bego Gutić smatra da je u ovom trenutku Zakon o pripadnosti javnih prihoda među ključnim za ovaj kantona. S tim u vezi, na sastanku sa federalnog sa kantonalnim premijerima i ministrima finansija, još jednom je ukazano na potrebu donošenja novog zakonskog rješenja.

„Oni kantoni koji se smatraju štećenim još jednom su tražili od Federalnog premijera da se ta aktivnost ubrza. Dobili smo uvjerevanja da ćemo, konačno u 2017.godini, dobiti, ili novi zakon ili da će biti donesene izmjena i dopune postojećeg Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Predstoji teška politička borba da kanton dobije ono što mu pripada,“ pojašnjava Bego Gutić, premijer TK.

Prema predloženom, neoporezivi dio dohotka, shodno zakonu čije donošenje se očekuje, trebalo bi da bude 750 maraka. S tim u vezi, premijer Gutić smatra da će i novi Zakon o porezu da dohodak negativno uticati na Tuzlanski kanton.

„Ako uzmemo u obzir da je u privredi na području TK zaposleno oko 78 hiljada, čiji je prosjek plaća 700 do 750 KM, to znači da će 78 hiljada dohodaka biti neoporezivo,“pojašnjava premijer Gutić.

Pri tome premijer TK Bego Gutić navodi i da plaće 15 hiljada budžetskih korisnika nemaju visok prosjek, tako da i javni sektor nije finansijski posebno jak.

„Mi smatramo da ćemo kao kanton i svi drugi kantoni koji nemaju visoke plate biti oštećeni, a da će kantoni koji imaju visoke plate, poput sarajevskog, na naki način ponovo prifitirati. To na nivou federacije može, u konačnoj računici, pokazivati nulti efekat, ali sigurno je da će neki kantoni, ponovo, biti oštećeni,“ ističe premijer TK Bego Gutić.

Reforme koje su Agendom predviđene za 2016.godinu TK je proveo. Što se tiče odgovora koje Tuzlanski kanton treba dostaviti, shodno, Upitniku Evropske komisije taj će posao biti završen do zadatog roka 31.januara.

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik