Zakon o uvezivanju radnog staža trebalo bi da olaška rješavanje problema radnika firmi u TK (VIDEO)

Prema Federalnom budžetu za ovu godinu oko 26 miliona maraka planirano je za uvezivanje radnog staža radnicima državnih kompanija. Vlada TK očekuje da će vrlo brzo biti donesen zakon o uvezivanju radnog staža.

„S obzirom na to da u Tuzalnskom kantonu imamo najviše problema sa neuvezanim radnim stažom, očekujem da od tih 26 miliona najveći dio sredstava pripadne Tuzalnskom kantonu,“ navodi Bego Gutić, premijer TK.

Još nije precizirano da li će i u kojoj mjeri ovim propisom biti obuhvaćeni radnici firmi u kojima je već pokrenut stečajni postupak, poput TTU, Aide.

„Kada govorimo o neuvezanom radnom stažu riječ je o firmama koje su u državnom vlasništvu. Ono što je naš prijedlog kod ovog zakona, jeste da i one firme koje su ušle u proces stečaja, odnosno, da i taj dio radnika bude obuhvaćen ovim zakonom,“ pojašnjava premijer Gutić.

Prema najavama iz Vlade Federacije, uvezivanje radnog staža obavljalo bi se sukcesivno, iz godine u godinu, kako radnici budu sticali uslove za odlazak u penziju.

„Vlada kantona je i bez ovog Zakona o uvezivanju radnog staža, tu aktivnost provodila svake godine za firme koje su u našem vlasništvu. Nedavno smo na sjednici Vlade donijeli odluku kojom se izdvajaju sredstva za uvezivanje radnog staža za nekoliko radnika TTU koji su stekli uvjete za odlazak u penziju, Poleta Kladanj i drugih firmi, koje su, kažem, ostale u vlasništvu Vlade kantona,“ ističe Bego Gutić, premijer TK.

U samom početku, kada se pristupilo izradi ovog zakona, nastojalo se njime obuhvatiti i privatni sektor, no prva računica je ukazivala da bi, u tom slučaju, ovaj zakon Federaciju koštao preko milijardu maraka.

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik