Nastave nema u Požarnici i Bašigovcima, u Tojšićima skraćeni časovi

U ukupno 87 osnovnih i 32 srednje javne škole na području Tuzlanskog kantona počelo je jutros drugo polugodište. Nastava u Požarnici je odgođena za sedam dana, dok Osnovna škola Simin Han, kojoj pripada ova područna škola u čeka na proceduru za nabavku novog kotla za grijanje. Stari je nakon 45 godina rada, više nemoguće reparirati. Novčanu podršku, kaže direktor ove škole obećala je Vlada Tuzlanskog kantona.

- Treba biti realan. Mislim da ni naredne sedmice neće moći biti organizovana nastava u OŠ Požarnica. Mi već pravimo alternativu i vjerovatno ćemo tražiti saglasnost od Ministarstva da se obezbijedi prevoz i da se organizuje nastava u centralnoj školi – da djeca ne bi gubila nastavu, dok traje ta procedura nabavke, kaže Admir Hasanbašić, direktor OŠ ''Simin Han'', Tuzla.

Tokom prvog radnog dana, prekinuta je nastava i u centralnoj Osnovnoj školi ''Bašigovci'', općina Živinice jer je kako kažu u resornom Ministarstvu sistem pothlađen. Utorak bi u toj školi trebao biti redovan radni dan. Postoji problem i u jednoj školi u Kalesiji. Menadžment je tražio dozvolu da skrate časove.

- Danas su uz saglasnost Ministarstva obrazovanja u OŠ ''Tojšići'' skratili časove na 30 minuta, dok se ne uspostavi kvalitetnije grijanje. U nekoliko škola je bio problem, ugalj. nema ga dovoljno, pa smo mi u Ministarstvu i Vlada TK, stupili u kontakt sa dobavljačem, Rudnikom Banovići. Oni su preuzeli obavezu da školama uglaj isporučuju prioritetno, kazala je Mersija Jahić, stručna savjetnica u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kultutu i sport u Vladi TK.

Iako je jako hladno, učenici i uz udaljenih mjesnih zajednica stigli su u škole. Organizovani prevoz nije zakazao, kažu nastavnici. Školski direktori pozivaju sve učesnike u saobraćaju na oprez.

- Ono što je važno naglasiti je da su otežani uslovi s obzirom na niske temperature i snijeg, pa ne bi bilo loše preporučiti da se posebno obrati pažnja na učenike prilikom dolaska i odlaska u školu, naglašava Amela Mehmedović, predsjednica aktiva direktora osnovnih škola Grada Tuzla.

Odgađanja nastave zbog hladnoće i snijega zasad nema, poručuju iz kantonalnog Ministarstva za obrazovanja, nauku, kulturu i sport. Sve poteškoće rješavat će se u saradnji sa školama koje prijave problem uzrokovan vremenskim uslovima.

Preporučujemo da pogledate i video prilog iz današnjeg dnevnika:

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Prijava

Korisnik