VSTVBiH pripremio odgovore na 127 pitanja EK-a


Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) zakazalo je za 8. i 9. februara redovno zasjedanje na kojem bi, među ostalim, trebala biti razmatrana pitanja u vezi s pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije (EK).

Odgovore na pitanja, za koja je bio zadužen, samostalno ili s drugim institucijama u BiH, VSTV je blagovremeno pripremio i unio u Informacijski sistem Direkcije za evropske integracije BiH, rečeno je Feni iz VSTV-a BiH u odgovoru na upit u vezi sa sadržajem i dinamikom tog procesa.

VSTV je, kako je istaknuto, odgovarao na 127 pitanja, od čega u okviru Političkog kriterija na 12 pitanja iz oblasti Temeljna prava i dva pitanja iz oblasti Demokracija/regionalna pitanja i međunarodne obveze.

Na Civilni nadzor nad sigurnosnim snagama, pravosuđe, borbu protiv korupcije i Poglavlje 23 odnosilo se ukupno 89 pitanja; na poglavlje 24 – Pravda, sloboda i sigurnost odnosilo se 17 pitanja, na poglavlje sedam – Intelektualno vlasništvo pet pitanja i na poglavlje 27 – Okoliš dva pitanja.

VSTV će, u skladu s utvrđenom metodologijom za pripremu odgovora institucija u BiH na Upitnik EC-a, nastaviti aktivnosti u okviru tog procesa, uključujući pripremu objedinjenih odgovora, prevođenje i stručnu i pravnu redakturu odgovora iz vlastite nadležnosti, rečeno je Feni iz VSTV-a BiH.

Kako je planirano, na sjednici VSTV-a bit će riječi i o pripremi akcionog plana za realizaciju prioriteta koje je EC istaknuo u Izvještaju za BiH za 2016. godinu.

Prema prijedlogu dnevnog reda, članovi VSTVBiH-a bi se trebali očitovati i o Prijedlogu akcionog plana VSTV-a BiH za 2017. godinu te Projektu praćenja i izvještavanja o predmetima korupcije.

Jedna od tačaka dnevnog reda odnosi se na Prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u VSTV-u.

U skladu s ustaljenom praksom, VSTVBiH će se izjašnjavati i u vezi s odlukama o imenovanju, odnosno prestanku mandata određenog broja nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

(FENA)

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik