Veterinarski zavod TK certificirana dijagnostička laboratorijska ustanova (VIDEO)

Veterinarski zavod TK je dijagnostička laboratorijska ustanova koja se bavi dijagnostikom zaraznih bolesti i kontrolom hrane i hrane za životinje. Uspostavljeni su sistemi kvaliteta prema ISO standardima, odnosno, opće priznatim standardima u svijetu. Ovaj zavod je certificiran po standardu 9001 i akreditovan po dtandardu 17025. Standard 17025 je standard koji je značajan za ispitne laboratorije, kojim se potvrđuje kompetentnost laboratorije za obavljanje određenih analiza.

„Posljednjih godina smo dostigli standarde u oblasti kontrole zdravstvene ispravnosti hrane. Kad govorimo o certifikaciji riječ je o Standardima 17025, EU standardu čiju primjenu kontroliše naša akreditacijska kuća BATA iz Sarajeva,“ navodi Senad Hamzić, direktor Veterinarskog zavoda TK.

„Ispunjeni su svi uvjeti da proizvođači hrane, potencijalni izvoznici, mogu imati validne dokumente, odnosno, potvrde o zdravstvenoj ispravnosti hrane dobijene u našoj laboratoriji, koje su opće priznate u EU i šire, budući da se radi po ISO standardima,“ pojašnjava Iva Lamešić, rukovodilac Odjeljenja za kontrolu hrane Veterinarskog zavoda TK.

Kad je riječ o kontroli hrane i hrane za životinje, o akreditovane su sve mikrobiološke metode.

„Riječ je o analizama na sve mikroorganizme, kada govorimo o kontroli hrane i hrane za životinje“, pojašnjava direktor Hamzić.

U Odjeljenju za kontrolu hrane akreditovana je 21 metoda.

„Od čega 10 metoda pripada mikrobiologiji hrane, 5 metoda u okviru kontrole kontrole sirovog mlijeka i aflatoksina kao metode za kontrolu određenih rezidua,“ ističe Iva Lamešić, rukovodilac Odjeljenja za kontrolu hrane Veterinarskog zavoda TK.

Osim toga, Veterinarski zavod TK je jedina laboratorija u ovoj regiji koja ima akreditovane metode membranske filtracije, riječ je o pet metoda u oblasti mikrobiološke analize vode.

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik