Koliko mladi znaju o Danu nezavisnosti BiH? (VIDEO)

U Behram-begovoj medresi u Tuzli održana je tribina pod nazivom „Društveno-politički procesi koji su doveli do nezavisnosti Bosne i Hercegovine i njihove implikacije na društveno-pravni razvoj BiH“. Učestvovali su srednjoškolci iz Tuzle. Istaknuto je da se u obrazovnom sistemu izučava prošlost naše zemlje, ali se malo zna o događajima iz novije historije.

Alija Mevkić drugi je razred Behram-begove medrese u Tuzli. Odličan je učenik. Od vannastavnih aktivnosti ponosi se članstvom u debatnoj sekciji svoje škole. O 1. martu, Danu nezavinosti BiH, kaže da je učio, ali da to nije dovoljno.

Alija podsjeća da je historija učiteljica života. Želi da upozna prošlost svoje zemlje. Istu želju dijele Medina i Nerma. Mlade generacije znaju da je nakon Referenduma koji je održan 1. marta 1992. godine u BiH izbio krvavi rat, koji je za posljednicu, između ostalog, imao genocid u Srebrenici.

Na tribini održanoj u Behram-begovoj medresi u Tuzli govorilo se o „Društveno-političkim procesima koji su doveli do nezavisnosti Bosne i Hercegovine i njihovim implikacijama na društveno-pravni razvoj BiH“. Ova škola često organizira skupove na kojima učenici govore o aktuelnim društvenim temama. Ali po prvi put javno se govorimo o Danu nezavisnosti BiH.

Tribina je okupila učenike srednjih škola iz Tuzle. Bilo je govora o historiji BiH, sa podsjećanjem na povelje iz srednjovjekovne Bosne. Učenici su se prisjetili i ličnosti poput bana Kulina, ali i prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

Detaljnije u video prilogu...
Govore:
Alija Mevkić, Behram-begova medersa Tuzla
Medina Mumić, srednja Medicinska škola Tuzla
Nerma Berbić, gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla
Ahmed Omerović, profesor demokratije i ljudskih prava u Behram-begovoj medresi u Tuzli

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik