Kako učiti djecu o novijoj historiji BiH? (VIDEO)

1. mart, Dan nezavisnosti BiH, jedan je od najvažnijih državnih praznika naše zemlje. Iako je referendum o nezavisnosti, historijska činjenica, te predstavlja težnju građana ove zemlje da žive u neovisnoj državi, u udžbenicima historije šturo se govori o jednom ovom događaju.

Srednja Građevinsko-geodetska škola u Tuzli. Čas historije. Uči se o Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, o referendumu na kojem su se građani izjašnjavali da li žele suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravih građana, muslimana, srba, hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njih žive... Tog 29. februara i 1. marta 1992. godine, učenici nisu bili ni rođeni.

Kroz osnovnu školu, kažu da se historijom nisu mnogo bavili. Taj datum im je bio važan samo zbog činjenice da je neradni dan. Roditelji su se trudili da ih upoznaju sa datumom koji je doveo do formiranja države BiH. U srednjoj školi sve se promijenilo, ističu.

Historija BiH, 25 godina nakon referenduma, koji je otvorio prostor za sticanje državne nezavisnosti, nedovoljno je zastupljena u udžbenicima, smatra i profesorica historije, Senada Čičkušić-Šahović. Ipak, nastavnicma je ostavljena mogućnost da se posvete ovoj temi.

U Građevinskoj školi učenici i kroz školske priredbe imaju priliku da uče o 1. martu. Literarnim radovima pišu o svojoj ljubavi prema BiH, a nastavnici to znaju da nagrade. Profesori su svjesni toga da mladi ponajviše maštaju o tome da napuste BiH, te da je bitno naučiti ih da vole zemlju u kojoj su rođeni. Samo na taj način, moguće je inspirisati ih da poštuju ono što su im u amanet ostavili njihovi roditelji.

Detaljnije u video prilogu...
Govore:
Mahir Tinjić
Ajla Mandalović
Cecilija Pavić
Dženana Mešić
Senada Čičkušić-Šahović, profesorica historije JUMS Građevinsko-geodetska škola Tuzla

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik