Klizišta: Najkritičnije u Čeliću i Gračanici

Zbog novih padavina rekaitviraju se stara i pokreću nova klizišta. Prijašnja brojka od više od 6700 klizišta u TK odavno je premašena. Geolozi upozoravaju da ukoliko se ne sprovedu adekvatne interventne mjere klizišta mogu napraviti još veće probleme. s druge strane na prirodu se ne može utjecati. Ukoliko se obistine prgonoze svjetskih meteorologa, situacija može biti još i teža.

Posebno je kritićno u Općinama Gračanica, Srebrenik, Gradačac, Doboj Istok i Čelić.Putna komunikacija Doborovci – Džakule – Prijeko Brdo u općini Gračanica u potpunosti je u prekidu, zbog aktiviranja klizišta. U ovoj općini gdje je na snazi odluka o stanju neposredne opasnosti od klizišta prijavljeno je aktiviranje tri klizišta na području MZ Stjepan Polje koja ugrožavaju tri stambena i jedan privredni objekat. Situacija je kritična i u Srebreniku gdje su klizišta prekinula nekoliko puteva. Zemlja se pomjerala i u općini Gradačac u Mjesnim zajednicama Požarike i Međiđa Srednja gdje su ugroženi stambeni objekti i u MZ Zelinja Srednja na poljoprivrednom zemljištu.

Na području općine Doboj Istok evidentirano je reaktiviranje klizišta u MZ Klokotnica, naselje Dizdari-Bradara koje ugrožava lokalnu putnu komunikaciju i nekoliko objekata u zoni klizišta. U Općini Čelić situacija je posebno složena. U Mjesnoj zajednici Drijenča zemlja se obrušila na lokalni put i onemogućila saobraćanje prema naseljima Perivoj i Brčine. Otežano je saobraćanje Regionalnim putem Čelić- Šibošnica-Dokanj-Tuzla i Čelić-Šibošnica-Humci-Previle- Tuzla. reaktivirano je klizište u MZ Donji Humci naselje Muratovići koje ugrožava dvije kuće i lokalni put. Na mnogim klizištima do sada nisu promjenjene interventne mjere. Kod iovakvih mjera vrlo je važno ustanoviti tačke uzroke klizanja tla. Prof. Izet Žigić mišljenja je kako nove padavine mogu napraviti još veće probleme. Preliminarna istraživanja koja su provedena na prostoru Tuzle govore kako 70 litara po metru kvadratnom mogu izazvati klizanje zemljišta. Slična je situacija i u ostalim područjima TK s obzirom na građu terena.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik