Doboj Istok: Organizovali prodajni sajam sa 3.000 učesnika da prikupe novac za školu

Drugi školski sajam ''Kupujmo domaće'' u Osnovnoj školi Klokotnica okupio je više od tri hiljade učenika i posjetitelja. Bosanskohercegovačke, tradicionalne seoske proizvode i ručne radove prodavali su učenici, roditelji, ali i nastavnici.

- Prošli sajam je bio samo predstavljanje domaćih proizvoda iz BiH. Tu nismo ništa prodavali. Ove godine odlučili smo da organizujemo sajam kojim ćemo pomoću u popravljanju naše stolarije, kaže Nejra Mujkić, učenica 8. razreda OŠ Klokotnica u Doboj Istoku.

Prvi predračun za zamjenu 44 godine starih prozora i fasade koji je dobila škola, iznosi 64 hiljade konvertibilnih maraka. Sajam je kažu u Školi prvi korak ka prikupljanju tog novca, iako finansijka korist nije u prvom planu.
- Izložili smo ovdje 10.000 artikala... očekujemo da zamijenimo stolariju i uradimo fasadu na centralnoj školskoj zgradi, kazala je za RTVTK Senada Džanić, direktorica OŠ Klokotnica, Doboj Istok.

Delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, zajedno sa brojnim privrednicima Doboj Istoka i susjednih općina podržale su sajam koji se zasniva na jednoj od strateških poruka koju promovira kantonalna vlast.

- Ovi projekti imaju višeznačni karakter, s obzirom da kod naših najmlađih razvijaju taj poduzetnički duh i takmičarski duh. S druge strane ova promocija kampanje 'Kupujmo domaće' treba da postane  dio svijesti svih nas i naših najmlađih, poručio je Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK prilikom obraćanja na Sajmu.

Mirsad Gluhić, ministar za saobraćaj, trgovinu i turizam TK, dodao je da - ako budemo radili na tome da kao što se radi u Doboj Istoku, da ova djeca shvate važnost  poruke 'Kupujmo domaće', onda ne treba da brinemo za budućnost. A onda ćemo im poslije reći, koja je to važnost - da je to širenje privrede i povećanje zaposlenosti, evo konkretno u Tuzlanskom kantonu.

Nije prvi put da poduzetnici Doboj Istoka pomognu lokalne projekte. I ovaj će, kazao je načelnik Doboj Istoka Kemal Bratić.

- Bez obzira koliko novca ovdje danas naši učenici zaradili, mi ćemo do početka naredne školske godine, Općina Doboj Istok  će se aktivno uključiti, koliko god koštala ta adaptacija, mi ćemo to akobogda završiti, obećao je načelnik Bratić.

Ove godine prodajni sajam u Klokotnici imao je i međunarodni karater jer su osim 80 firmi izlagača iz oba bh entiteta svoje proizvode izlagali i učenici iz Slovenije i Makedonije.

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« September 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Prijava

Korisnik