Danas stupa na snagu izmjenjeni Zakon o visokom obrazovanju TK (VIDEO)

Skupština Tuzlanskog kantona na hitnoj sjednici, donijela je Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, kojim su smjenjeni rektor, Upravni odbor te prorektori Univerziteta u Tuzli. Kako je navedeno u Izmjenama zakona Vlada TK i Senat će imenovati predsjednika i čanove Upravnog odbora, a njihov mandat trajat će do imenovanja Upravnog odbora u skladu sa zakonom. Izmjene na snagu stupaju od danas.

Vršioca dužnosti rektora Univerziteta imenovat će Skupština TK, na prijedlog Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Skupštine TK - navodi se u Izmjenama zakona o visokom obrazovanju. Prorektore će, pak, imenovati Senat na prijedlog vršioca dužnosti rektora.

Pored Izmjena zakona, Skupština je usvojila i zaključke koji imaju za cilj stabilizaciju stanja na Univerzitetu. Jedan od njih je i pristupanje promjena standarda i normativa. Prije svega u da se nastavnicima i saradnicima smanji opterećenje, te da se uvedu platni razredi koji će biti zasnovani na univerzitetskim zvanjima.

Skupština zaključkom traži i pokretanje procedura za izradu eleborata u cilju osnivanja novih studijskih programa i fakulteta. Tu se misli na poljoprivredni, tekstilni, fakultet za turizam, diplomatiju i međunarodne odnose, stomatološki i građevinski fakultet.

Skupština TK traži od resornog ministarstva da hitno pripremi izmjene Zakona o visokom obrazovanju koje bi bile usaglašene sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju BiH te se spriječi politički uticaj na izbor menadžmenta Univerziteta, s tim da dosegnuti nivo prava akademske zajednice i studenata ne bude umanjen.


Detaljnije u video prilogu...

Govori:
Midhat Čaušević, predsjednik Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i mlade Skupštine TK

Media

RTVTK na Facebooku

RTVTK na Google Plus

350x500-1

SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

tvayin herarcakum 2                                                  

Opširnije:SEDMIČNA ŠEMA TV TK TUZLA

Pretraži po datumu

« October 2021 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Korisnik